Annons

Antal rotföretag rasar: ”Tyvärr handlar det om avundsjuka”

På två år har antalet rotföretag i Ystad blivit 55 färre, en minskning med 21 procent. Näringslivet i Ystad och i Sverige har liten förståelse för förändringen i rotavdraget som infördes 2016.
– Jag tror tyvärr att det handlar lite om avundsjuka på regeringsnivå, säger Ingvar Öberg, ordförande för Företagarna i Ystad.
Ystad • Publicerad 12 mars 2018 • Uppdaterad 14 mars 2018
Ingvar Öberg är ordförande i Företagarna i Ystad.
Ingvar Öberg är ordförande i Företagarna i Ystad.

Den 1 januari 2016 slog förändringen av avdragsrätten i rot igenom, som innebär att den som beställer rottjänster numera får en skattereduktion på som mest 30 procent av kostnaden, i stället för 50, som gällde före 2016. Effekterna lät inte vänta på sig, och när Företagarna – företrädare för 70 000 företag i Sverige – nu sammanställt skatteverkets siffror står det klart exakt hur stora effekter det blivit.

På två år har antalet företag som utför rottjänster minskat i Skåne från 8 513 till 7 066. En minskning på 17 procent.

Annons

I Ystad är det alltså ännu värre. Faktum är att Ystad ligger på 33:e plats bland 290 svenska kommuner på denna mindre smickrande lista. I sydöst är endast Skurup sämre.

– Vi tycker så klart att det är väldigt tråkigt att regeringen tog beslutet att försämra rotavdraget och nu märker man vilka stora och dåliga saker beslutet medfört, säger Ingvar Öberg, ordförande för Företagarna i Ystad, som tar en personlig erfarenhet som exempel.

– Jag gjorde vid trädgården hemma, och utan avdrag hade jag aldrig gjort det. Då hade jag försökt göra det själv. Rot leder till fler vita jobb och fler utförda tjänster leder till skattepengar till Sverige. Det är win-win som jag ser det för arbetsgivare och arbetstagare.

Varför tror du att regeringen sänkte rotavdraget?

– Jag tror tyvärr att det handlar lite om avundsjuka på regeringsnivå. Man är kvar i det här gamla tänket med att vissa jobb är sämre är andra. Som jag ser det ger rot och rut fler jobb, mer vit arbetskraft, och det är allt som räknas.

På Hemrex i Ystad märker man av den försämrade möjligheten att göra rotavdrag.

– Vi erbjuder visserligen i högre utsträckning ruttjänster men visst märker man en förändring. När vi räknat på det kan man säga att vi tappat 25 procent i omsättning på våra rottjänster de senaste två åren, säger Lars Larsson, vd på Hemrex, och fortsätter:

– Risken är att det här kommer att leda till fler svartjobb, och det kan ju inte vara meningen.

Peter LindgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons