Antikvariaten har kommit till stan

Ystad
Foto:

Samlandets glädje står i fokus när den fjärde årliga antikvariska bokmässan intar Klosterkyrkan.

Artikeln publicerades 27 april 2012.

Vid lunchtid på fredagen såg arrangören John Annas än en gång kyrkan fyllas med dignande bokbord.

– Det är alltid spännande att se vad de andra antikvariaten har med sig. Själv tänker jag mest ha böcker som jag tycker är kul att visa upp och just nu är det, faktiskt, tennisböcker. Visste du att det finns ett antikvariat i Australien som till 90 procent säljer böcker om tennis? sa John Annas.

Bokmässan invigdes av Fredrik Sjöberg, som blev känd för sin bok Flugfällan när den kom 2004. Det är inte den enda boken han har skrivit som tar upp samlandets fröjder och fallgropar.

– Det finns en ren glädje i samlandet som bör uppmuntras. Jag har ju samlat på blomflugor men nu kan man säga att jag samlar på berättelser. Jag är ingen bibliofil, men det är också en lögn eftersom jag har ett enormt bibliotek. Men det är en rejäl omsättning i mitt bibliotek, för jag köper och säljer hela tiden. Bokmässor som den här är mina jaktmarker. Här kan jag hitta en story, säger Fredrik Sjöberg.

I år är det 20 utställare på mässan, bland andra Pierre Dethorey från Åkarps antikvariat, Inger Johanson-Thor som värderar böcker på Antikrundan, och B. Glans antikvariat i Sjöbo.

Antikvariska bokmässan i Klosterkyrkan håller under lördagen öppet mellan klockan 11 och 16.