Annons

Äntligen – nu får vi tända grillen igen

Efter 20 dagar av grillförbud kunde skåningarna klockan 16.00 på måndagen tända sina grillar igen. Vissa entusiaster tände på med en gång.
Ystad • Publicerad 13 augusti 2018 • Uppdaterad 14 augusti 2018
Fredrik Hansson rör runt i grillpotatisen.
Fredrik Hansson rör runt i grillpotatisen.Foto: Carl Johan Engvall

Fredrik Hansson på Västra Propellergatan erkänner. Han kan ha tjuvstartat lite.

– Klockan kan ha varit 15.59. Jag kunde inte hålla mig längre. Jag sprang runt i trädgården i 20 minuter i ren glädje när jag tidigare idag hörde att eldningsförbudet var hävt, säger han.

Fredrik Hansson klappar om sin gamla trotjänare.
Fredrik Hansson klappar om sin gamla trotjänare.Foto: Carl Johan Engvall
Annons

Helt tagen på sängen blev han dock inte. Han hade på ren spekulation lagt en bit fläskyttersida i marinad redan för två dagar sedan.

– Jag kollade på väderleksrapporten och tänkte att det nog kunde bli tillåtet att grilla igen nu i början av veckan.

Under de nästan tre veckor som eldningsförbudet har varat har han hela tiden haft kött tillgängligt för grillning. Allteftersom bäst-före-datumet har närmat sig har han lagt in bitarna i frysen och köpt nytt färskt kött att ha i beredskap om förbudet skulle hävas.

– Nu har jag kött i frysen så att det räcker ett tag, men det gör inget. Jag grillar året runt, säger Fredrik Hansson.

Det blev fläskytterfilé för Fredrik Hansson.
Det blev fläskytterfilé för Fredrik Hansson.Foto: Carl Johan Engvall

Till sitt förfogande har han fem olika typer av grillar. Han kan välja mellan en vedgrill, kolgrill, rökgrill, gasolgrill eller en stekhäll

– Jag älskar att grilla. Jag är med i en Gilla att grilla-grupp på Facebook där vi är tio kompisar som lägger upp bilder så fort vi har grillat något.

Uppe på Backaområdet var Rikard Burman nästan lika snabb.

Rikard Burman tände till direkt när han hörde att eldningsförbudet var hävt.
Rikard Burman tände till direkt när han hörde att eldningsförbudet var hävt.Foto: Carl Johan Engvall

– Jag hade hållit på att snickra på huset hela dagen när jag 15.50 kollade på länsstyrelsens hemsida och såg att förbudet var hävt. Köttet låg i kylen så prick klockan 16 tände jag på, säger Rikard Burman.

Han har full förståelse för att man införde eldningsförbudet, även om det har komplicerat sommarmaten något.

– Det är en frihet att kunna grilla och sitta ute. Det går snabbt och det är enkelt. Nu har det behövts mer planering och det blir mer disk när man inte får grilla.

Annons

Menyn under nypremiären bestod av grillad grishals (fläskkarré reds. anm.) och paj som blev över efter helgen.

Grillad grishals.
Grillad grishals.Foto: Carl Johan Engvall
Carl Johan EngvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons