Årets cruising blev coolast

Ystad Artikeln publicerades

Fem grader och lätt duggregn. Ingen sommar precis. Men vad gör det när man kan titta på nyvaxade jänkare. Årets cruising, den 23:e i ordningen, blev trots vädret en publiksuccé.

– Jag kan inte minnas ett sämre cruisingväder under mina tio år, och ändå kommer det så här mycket besökare. Det är fantastiskt roligt och det värmer,sa Thomas Nilsson, ordförande i arrangören Yankee Car Club, på lördagskvällen när de amerikanska bilarna rullade in och publiken strömmade till på samlingsplatsen vid Köpingebros nedlagda sockerbruk.

Ett udda inslag bland de uppställda jänkebilarna var att Försvarsmakten – som gjort en time out i sin stora övning för bilentusiasternas skull – var representerad med en stridsvagn. När det gäller drag i motorn kom dock Löderupsbon Henrik Hagmans dragracingbil, en Chevrolet Chevelle '69, inte väldigt långt efter stridsvagnen.

Det var inte första gången han var med och cruisade.

– Det är gemenskapen så gör ett sånt här evenemang. Jag kan uppskatta den rostiga bilen där borta och killen som äger den bilen kan uppskatta min. Ingen är förmer än andra. På en cruisingkväll kan en 18-åring snacka på lika villkor med en 70-åring, för att de har något gemensamt. Det gillar jag, säger Henrik Hagman.

Livebandet Honeylips and the Rockets bjöd på nostalgiska hits på parkeringen, och just nostalgi är något som deltagarna Alvy Nistrup och Runo Larsson funderat mycket över.

– Min första bil var en gulvit Ford Anglia och för tre år sedan kände jag bara att jag ville ha en sån här bil igen. Det är väl nostalgi, säger Alvy Nistrup.

Klockan 18.30 mullrade motorerna igång och bilkaravanen styrde mot Ystad.

Polisen kommenterade under söndagen årets cruisingevenemang som "normalt", med ett antal omhändertagna berusade personer och en del trafikäranden.