Asap Rocky döms för misshandel

Sverige ,

Världsartisten Asap Rocky och två andra personer döms till villkorlig dom för misshandel, meddelar Stockholms tingsrätt.

Artisten och två män i 20-årsåldern i hans sällskap stod åtalade efter ett bråk i centrala Stockholm den 30 juni. På onsdagseftermiddagen meddelade Stockholms tingsrätt domen.

Alla tre männen döms för misshandel och påföljden blir villkorlig dom.

Rätten avfärdar försvarets argument om nödvärn och slår fast att "de tilltalade misshandlat målsäganden med slag och sparkar".

"Det är dock inte bevisat att de slagit målsäganden i huvudet med en flaska eller i övrigt misshandlat honom med hela eller trasiga flaskor", skriver tingsrätten.

Målsäganden får 12 500 kronor i skadestånd för kränkning, sveda och värk – ett lägre belopp än han begärt, enligt tingsrätten.

Asap Rocky var inte närvarande när domen föll. Han släpptes på fri fot och lämnade Sverige för snart två veckor sedan.

Åklagare Daniel Suneson yrkade på att alla tre skulle dömas till sex månaders fängelse. Männens försvarare hävdade däremot att deras klienter agerat i nödvärn och att de inte har gjort sig skyldiga till misshandel.

Asap Rocky släpptes den 2 augusti efter den sista förhandlingsdagen i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Han hade då suttit i drygt en månad i Kronobergshäktet i Stockholm, och flög samma kväll hem till USA. I söndags gjorde han sitt första scenframträdande efter frisläppandet, när han spelade på Real Street Festival i Kalifornien. Han kommenterade då tiden i häktet.

– Jag vill bara säga att det jag var med om var galet. Ni kan inte ens förstå hur glad jag är över att vara här. Det var en otäck upplevelse, sade han enligt radiostationen KRRL.

Artisten uppmanade också sina fans att be för honom.

– Förhoppningsvis, med Guds dom, är jag inte skyldig, sade han enligt KRRL.

Asap Rocky ska enligt sin turnéplan återvända till Norden redan denna vecka – på fredag ska han spela på Blockfest i finländska Tammerfors.