Banken öppnar kontor i nordöst

Ystad Artikeln publicerades
Ystadsbanken väljer att etablera sig i Kristianstad. I vår öppnar det nya kontoret.
Foto: Per Nilsson
Ystadsbanken väljer att etablera sig i Kristianstad. I vår öppnar det nya kontoret.

Sparbanken syd öppnar kontor i Kristianstad. Nyetableringen innebär minst fem nya tjänster.

– Vi upplever en stark efterfrågan, säger vice vd Susanne Thuresson om etableringen.

Sparbanken syd grundades i Ystad för snart 200 år sedan. Numera har banken åtta kontor, varav tre i Malmöområdet och resterande i Ystad och på Österlen.

Nu väljer de att satsa i nordöst – i vår öppnar ett nytt bankkontor på Lilla Torg i Kristianstad.

– Det är Handelsbankens gamla lokaler. Det är en fantastisk placering mitt på torget som passar bra för kunder att smita in i när de springer på stan, säger Susanne Thuresson, vice vd på Sparbanken syd.

Hon berättar att banken upplever en stark efterfrågan på en fysisk mötesplats från kunder i andra delar av Skåne.

– Vi har lite vita fläckar i både nordöstra och nordvästra Skåne. Även om många nu för tiden väljer digitalt så finns det fortfarande behov av att gå in på ett kontor – det ingår i vår affärsmodell att möjliggöra träffar även fysiskt, säger hon.

– Därför kände vi att det var dags att sätta oss i Kristianstad. Vi har absolut ett tryck från kunder därifrån och det är lite för långt att åka ända till Kivik, som är det närmsta kontoret i dag.

På senare år har Sparbanken syd satsat på att etablera sig på större orter utanför kärnområdet i sydöst. 2014 öppnade kontoret i Lomma och i januari i år det andra Malmökontoret, vid Malmö högskola.

Kan man se det som en trend att ni utökar på större orter?

– Det ska vara rimligt långt att åka till ett kontor för våra kunder. Vi har kunder i hela Skåne och har även tittat på mindre orter. Det är många faktorer som styr men givetvis är det en klar fördel om det finns ett stort kundunderlag, säger Susanne Thuresson.

Hur ser framtiden ut för mindre kontor, som Borrby och Kivik?

– Vi har kvar våra kontor där och har ingen plan på att göra oss av med dem. De är bemannade fullt ut och vi har kvar kontanter även där. Vi är fortfarande glada och stolta över dem och kunderna uppskattar det.

Det är ännu inte spikat hur många tjänster som kommer att tillsättas på det nya kontoret i Kristianstad. Men Susanne Thuresson tror att banken kommer behöva rekrytera åtminstone fem nya medarbetare, en process som redan ska vara igång.

– Det kommer även finnas möjlighet för dem som redan finns internt att följa med om de skulle vilja det, det är viktigt att de får den chansen. Men vi har inte hunnit stämma av om någon är sugen på detta. Däremot har vi ju folk som pendlar från Kristianstad till Ystad i dag, så det är inte omöjligt.