Annons

Berättelser ger historien liv

Herbert Wallin i Kåseberga var yrkesfiskare i 54 år. Aldrig gick han på grund."Det är jag stolt över", säger han i en ny intervjuserie som gjorts av Ystads museer.
Ystad • Publicerad 14 september 2013
Foto: Foto: Lucas Golen
Foto: 
Foto: Foto: Lucas Golen
Foto: 
Lucas Gölén, fotograf och filmare, har gjort tre intervjufilmer som skildrar bland annat livet i Kåseberga och arbetet vid räddningsstationen vid Kåseberga.
Lucas Gölén, fotograf och filmare, har gjort tre intervjufilmer som skildrar bland annat livet i Kåseberga och arbetet vid räddningsstationen vid Kåseberga.Foto: Mark Hanlon
Foto: 

Fotografen Lucas Gölén har filmat intervjuerna, varvat med gamla fotografier och nytagna stämningsbilder.

- Vi ville dokumentera personerna och deras berättelser. Museer har traditionellt annars samlat på föremål, säger Lucas Gölén.

Annons

Nu har han redigerat tre intervjuer som man kan se på Ystads kommuns hemsida. Intervjuerna går också att låna på biblioteket. Den 6 november visas filmerna på Klostret.

Totalt har Annika Jönsson från Klostret i Ystad gjort tolv intervjuer. Bland andra Majken Törnblad, som var med på Fritidsutställningen 1936, Kaj Olsson, samlare av skördemaskiner i Svenstorp, och Claes B Persson, tidigare stadsarkitekt i Ystad.

- Det kommer fler intervjuer. Men alla är inte lämpade att göra film av, säger Lucas Gölén.

Herbert Wallin berättar medryckande om livet som yrkesfiskare. Han började arbeta på faderns båt som 17-åring, mitt under andra världskriget. Då var livet enkelt. Allt intresse var fokuserat på fiske, danserna på Löderups strandbad och priset på sill.

Han talar med kärlek om havet och fisket och båtarna. En speciell plats i hans hjärta hade trålaren Atlantica.

- Båten måste ha tyckt om mig. Den gjorde allt för att vara till lags.

Krigsåren var en guldålder för fiskarna.

- Det var inga problem att sälja, säger den gamle fiskaren som berättar om fångster på 50 lådor sill, det vill säga över 1 500 kilo fisk.

Arne Nilsson från Borrby intervjuas också. Han berättar om sina minnen från Sandhammarens räddningsstation där hans farfar var roddare. Farfadern var fiskare på Örnahusen och larmades när båtarna gick på grund vid Sandhammaren.

- Sandhammaren var ökänt som farlig kust, säger Arne Nilsson och berättar om en präst som på 1700-talet räknade till inte mindre än 300 skeppsvrak.

Annons

Den tredje filmen i projektet Dokument Ystad, som fått stöd från Ingeborg och Emil A Borgs fond, är gjord med konstnären Gerhard Nordström.

Se filmen om Herbert Wallin här nedan:

Se fler filmer från projektet på Ystads kommuns hemsida

INTERNAL INTERNAL
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons