Beskedet: Klart för padelhall vid Ystads arena

Ystad Artikeln publicerades
Här på den tillfälliga parkeringen ska det byggas en padelbana
Foto: Mark Hanlon
Här på den tillfälliga parkeringen ska det byggas en padelbana

Nu är det klart vem som blir den förste hyresgästen i det kommande bygget vid Ystads arena. Först ut är en padelhall med fyra banor.

Beskedet om den nya padelbanan offentliggjordes på Facebook under tisdagen och reaktionerna lät inte vänta på sig. Bakom bygget står de två fastighetsbolagen BJ Invest och HP Holding som köpte marken vid arenan för ett år sedan. Redan från början stod det klart att de skulle bygga något nytt på fastigheten som gick under namnet Ystads skamfläck.

– Nu är det klart med den första hyresgästen. Det blir en padelhall. Men det här är bara en av verksamheterna. Vi håller på med förhandlingar med ytterligare och det finns plats för fler, säger Björn Johansson på BJ Invest.

Björn Johansson visar upp en lägenhet som hans bolag har byggt om.
Foto: Bass Nilsson
Björn Johansson visar upp en lägenhet som hans bolag har byggt om.

Han är även engagerad i Ystads padel club.

– Det är skitkul att det har löst sig med padeln. Det är en sport som växer explosionsartat. Jag har hållit på i tre år med att försöka få till en hall i Ystad. Det här är bästa platsen att ha det på, säger Björn Johansson.

Ett tidigt utkast på hur padelhallen kan komma att se ut.
Foto: Ystad Padel Club
Ett tidigt utkast på hur padelhallen kan komma att se ut.

Även om det nu är klart med den första hyresgästen är det mycket arbete som återstår. Bygglovet för byggnaden är ännu inte inlämnad och alla ritningar är inte heller klara. För tillfället fungerar tomten som en parkeringsplats.

– Fördelen är att detaljplanen tillåter just den här typen av verksamhet som vi tänker bygga. Vi har tillåtelse att bygga på hela fastigheten, men det kommer vi inte att göra. Det måste finnas plats för parkering också.

Fastigheten är på totalt 4000 kvadratmeter. Den planerade byggnaden kommer att uppföras i flera våningar. Padelhallen kommer att bli på ungefär 1 300 kvadratmeter. Utöver det kommer det att bli kontorsytor på uppskattningsvis 2 000 till 3 000 kvadratmeter.

– Alla detaljer är inte klara. Eventuellt kommer vi att bygga i två etapper där padelhallen byggs först, sen fortsätter vi beroende på vilka andra verksamheter som blir klara, säger Björn Johansson.

Det är ännu oklart hur beskedet om den nya padelhallen påverkar Ystads tennisklubbs planer på en utbyggnad av tennisstadion. Klubben har sökt bygglov, men ännu inte kommit till skott.

– Jag har precis fått beskedet om den här hallen. Vi får ta en intern diskussion i klubben för att prata igenom hur det här påverkar oss, säger Magnus Håkansson, ordförande i Ystads tennisklubb.

Tennisklubbens ordförande Magnus Håkansson.
Foto: Mark Hanlon
Tennisklubbens ordförande Magnus Håkansson.

Tillbyggnaden av tennisstadion är inte bara avhängig av padelbanor. Även annan verksamhet som hyr in sig i hallen behöver större plats.

– Det finns andra behov att ta hänsyn till. GK Splitt behöver till exempel mer yta, men först och främst måste vi få bygglovet beviljat, sen får vi se, säger Magnus Håkansson