Bibliotekspersonalen spelar Dickens ”En julsaga”

Ystad Artikeln publicerades

På fredagen klämtar klockan för Ebenezer Scrooge, klockan 17 för att vara bestämt. Då spelar bibliotekspersonalen upp en scen ur Charles Dickens klassiker ”En julsaga”, när de öppnar lucka nummer 8 i Ystads levande kulturjulkalender.

Bibliotekarie Ingvar Gottfridsson med sin favoritjulbok, Charles Dickens ”En julsaga”.
Bibliotekarie Ingvar Gottfridsson med sin favoritjulbok, Charles Dickens ”En julsaga”.

Det var bibliotekarien Ingvar Gottfridsson som kom med idén att han och hans kollegor skulle välja den klassiska julboken för sitt framträdande.

– Det är min favoritbok inför julen. Jag läser den varje år. Det var inte svårt att övertala mina kollegor, de var positiva till det litterära valet, säger han.

För tre år sedan blev Ingvar Gottfridsson intervjuad i YA på temat julläsning, och även då framhöll han det tidlösa budskapet i ”En julsaga”.

– Det handlar om att det aldrig är för sent att bli en bättre människa, att det aldrig är försent att förändra sig. Det finns alltid hopp, säger han.

Ingvar Gottfridsson berättar att han var snabb att knipa rollen som den snåle och vresige Ebenezer Scrooge.

– Självklart. Nu får jag säga ”Humbug!” flera gånger under den femton minuter långa föreställningen. Det är inte ofta man säger det ordet, bara en sådan sak.

Han och fyra kollegor, som bland annat kommer att spela spökena som hemsöker Scrooge, har repeterat intensivt i veckan.

– Jag kan inte påstå att jag har spelat teater tidigare, annat än i skolan. Men det här jobbet är på sätt och vis lite offentligt och vi har ibland högläsningar som blir en slags teater. Det kommer nog att gå bra. Det ska bli kul.

Lucköppningen sker vid stadsbibliotekets entré, klockan 17 på fredagen.