Bilist hann inte bromsa – döms för skador på kvinna vid kraschen

Ystad Artikeln publicerades

Mannen hann inte reagera när bilen framför honom bromsade för ett stoppljus. Vid kollisionen skadades passageraren i det fordonet. Mannen har av Ystads tingsrätt dömts för vållande till kroppsskada.

Ystads tingsrätt
Ystads tingsrätt

Den 26 maj förra året kom tre fordon efter varandra på Österleden i Ystad. Trafiken var omfattande på 50-vägen. När första bilen bromsade in för att trafikljuset längre fram slog om till rött och en kö uppstod gjorde fordonet bakom den samma sak.

Föraren i den tredje bilen hann inte reagera utan körde rakt in i fordonet framför, som knuffades in i den första bilen. Det blev en kraftig smäll. En kvinnlig passagerare i den direkt påkörda bilen fick huvudvärk och smärta och nacke, möjligen en whiplash-skada. Hon har varit sjukskriven efteråt som en följd av olyckan.

Mannen som körde på bilen som kvinnan färdades i är i 35-årsåldern. Han åtalades för vållande till kroppsskada. Åklagaren ansåg att mannen inte anpassat avståndet utan kört för nära bilen framför och inte hunnit bromsa. Han har därför orsakat kvinnan skadorna.

Mannen medgav att han kört in i bilen, men nekade till brott. Han hade haft ögonen på en man i som färdades i permobil i vägens högerkant, men hävdade att avståndet till bilen framför honom varit tillräckligt även om han inte hann bromsa.

Ystads tingsrätts slutsats är att mannen varit klart oaktsam vid körningen och orsakat olyckan som gav kvinnan hennes skador. Därför döms mannen för vållande till kroppsskada. Påföljden blir 50 dagsböter om vardera 180 kronor, sammanlagt 9 000 kronor.