Bisarr Ystadsnyhet sprids i världen

Ystad Artikeln publicerades

En 35-årig man från Ystad ska ha avlidit efter att ha försökt ha sex med ett getingbo.

Den här bisarra nyheten, som helt uppenbart är ett uppdiktat skämt, har surrat mycket på nätet och Facebook. Det hela började redan i september 2012 då texten publicerades på nyheternasverige.seundertecknad av Kaj Liljeroth.

Man behöver inte läsa så långt i artikeln innan man inser att det är en text som hör hemma i den grövre buskisgenren. Så här inleds artikeln:

"Runt lunchtid i måndags fick SOS ett alarm om att 'Hasse', en man i 35-årsåldern, låg medvetslös på sin gård utanför Ystad. En timme senare skulle han vara död. 'Hasse', som var känd inom Ystads krogkretsar, hade totalt 146 getingstick på kroppen varav 54 på könsorganet, inklusive pungen. Han var så uppsvälld så att en granne trodde att det var ett valkadaver som låg på gräsmattan."

Personerna som senare uttalar sig i artikeln heter Bertil Ståhfrääs och Siv Underlivh, psykolog och expert på udda sexfantasier.

I veckan som gått har artikeln fått förnyad spridning och på onsdagen publicerades en översatt version av texten på nyhetsplats på International business times (ibtimes.co.uk) – en affärstidning med sitt huvudkontor i New York.

På International business times – som av Alexa.com rankas som världens fjärde största sajt inom affärsnyheter– ligger artikeln i topp på mest-lästa-listan.

YA har sökt ansvariga på tidningen för att höra hur de har resonerat innan publicering av "nyheten", men vi har ännu inte fått något svar.

Från redaktionellt håll på Ystads Allehanda kan också meddelas att vi inte har någon nyhet gällande getingstucken 35-åring i vårt arkiv från den aktuella tiden. Då pratar vi ändå dagligen med både polis, räddningstjänst och SOS.

Uppdatering:

På förmiddagen har ibtimes lagt ut en ny artikeldär de beklagar att de inte insett att nyheten var ett skämt. De skriver att skämtet hade försvunnit i översättningen. De glädjer sig dock åt att detta innebär att Hasse inte är död, samtidigt beklagar de om någon läsare har gått på skämtet så som de gjorde.

Uppdatering 2:

Nyheter24.sehar under dagen intervjuat Kaj Liljeroth, mannen bakom den ursprungliga artikeln.

– Det är kul när folk blir lurade och börjar kommentera artiklarna, säger skribenten Kaj Liljeroth till Nyheter24.