Blogg med naturen i kikaren

Ystad Artikeln publicerades

Klass 1A på Backaskolan producerar sitt eget NO-läromedel på internet. En förmiddag i veckan går eleverna på strövtåg för att lära om naturen. De nya kunskaperna dokumenteras i klassbloggen I vår kikare.

När vi träffar ettorna håller de som bäst på med att gå igenom onsdagens utflykt till Karlssons dammar.

– Vi spikade fast saker på en planka och grävde ner den i jorden - bananskal och plast och gurka. Om några veckor ska vi gräva upp plankan och titta vad som finns kvar, berättar Amanda Johansson Nilsson.

Vid Karlssons dammar har klassen ett "eget" äppelträd som noggrant följs och dokumenteras på bloggen.

– Vi har kollat på barken och trädets delar. Jag har klättrat ända upp i toppen, berättar Zack Andersson.

– Och så har vi smakat på äpplen och gjort äppelmos, säger Amanda Johansson Nilsson medan hon pysslar med sitt äppeltryck där äpplets delar ska märkas ut.

Fördelarna med klassbloggen är många, tycker Anki Demred.

– Eleverna blir mer engagerade. Och det ger mycket att gå tillbaka och titta på materialet vi lagt ut. En kille i klassen har blivit så inspirerad att han vill bli naturfilmare. Han har fått spela in en egen filmsnutt på bloggen.

Sedan tidigare har klassen tillgång till sex ipads som används i nybörjarlästräningen. I höst kompletterades de med en ny smartboard. Därmed var steget till en NO-blogg inte långt.

– Jag ville, både för min egen del och elevernas, ta chansen att belysa ett ämne som bara ges 60 minuter i veckan på timplanen i ettan, förklarar Anki Demred, som tror att tekniken kan leda till nya influenser i lärandet.

– Paddorna är en guldgruva att ha med sig ut. Hittar någon en blomma vi inte vet namnet på, slår vi bara upp den i den digitala floran.

Klass 1A är en av 21 Ystadsbloggar som är med och tävlar om priser på upp till 20 000 kronor i Webbstjärnan 2012. Men själva tävlingsmomentet har ännu inte kommit till klassens kännedom.

– Vi har inte berättat ännu att det är en tävling. Det har inte varit huvudfokus för vårt arbete med bloggen. Att delta i Webbstjärnan är bra inte minst för att jag fått mycket hjälp och tips från dem i arbetet med bloggen, säger Anki Demred.

– Att det är en tävling är en bonus - och nu får eleverna läsa om den i Ystads Allehanda.

Vill du följa med klass 1A på upptäcktsfärd i naturen? Besök klassens blogg på http://ivårkikare.se/.