Blomstrande kultur på klostret

Ystad Artikeln publicerades

Under lördagen kunde besökarna vid klostret i Ystad uppleva blomstrande trädgårdar, musik i olika former och spännande föredrag.

Mitt i rosenträdgården står Jakob Pontén. Det är första gången han besöker arrangemanget "Bland klostrets trädgårdar". Kosterträdgårdarna däremot besöker han nästan dagligen, när han promenerar med hunden. I dag står han med en rosenkvist och ett foto i sin hand.

– Den här rosen växer i mina föräldrars trädgård och de har länge undrat vad det är för sort. Jag erbjöd mig att ta reda på det och nu är jag här för att fråga Marika Tirén. Det är trevligt att få veta vad det är man har i sin trädgård.

Trots att nästan alla kronbladen hade fallit av, kunde Jakob Ponténs ros identifieras som "Maiden Blush". Rosen fanns dessutom i rosariet.

Ystads trädgårdsförening, Sub Rosa, anordnade sin kultur- och blomsterdag i trädgårdarna runt klostret för sjätte gången. Marika Tirén fanns på plats under hela dagen för att svara på besökarnas frågor om rosor och annat i trädgården. Karin Erlandsson kåserade om blommor i rosenträdgården och Hanna Stenberg berättade om växterna i örtagården.

När Ystads Allehanda besökte klostret var det ett drygt 50-tal besökare på plats. Marianne Kraft, ordförande i Sub Rosa, hoppades på att det skulle bli minst lika många som tidigare år.

– Det brukar vara ungefär 8-900 besökare per år. Det är ju alltid ett lotteri, men i år har ju vädergudarna varit vänliga, säger hon och kastar en blick upp mot den molnfria himlen.

Sub Rosa har ungefär 120 medlemmar. Medlemmarna har hjälpt till att planera dagen och de har tillverkat en del av produkterna som fanns till försäljning. Inne i klostret visades ett bildspel som handlade om rosornas historia. Även det var producerat av trädgårdsföreningens medlemmar.

Förutom rosariet finns en örtagård, en kålgård och en pionträdgård vid Ystads kloster.