Bluffakturor skickas i Lokaldelens namn

Ystad Artikeln publicerades

Företagaren Leif Andersson i Köpingebro blev misstänksam när han fick en oväntad faktura från Lokaldelen. Det visade sig vara en välgjord bluffaktura, en av tusentals som skickats ut de senaste dagarna.

Polisen har börjat nysta upp en stor bedrägerihärva där bedragarna skickat ut fakturor som ser ut som att de kommer från det seriösa företaget Lokaldelen i Sverige AB. Det enda som skiljer är egentligen att mottagaren och bankgironumret är ändrat.

Leif Andersson som driver Leffes spisavärme i Köpingebro har tidigare varit kund hos Lokaldelen, men väntade sig inte en ny faktura på 2500 kronor just nu.

– Eftersom jag har en enskild firma måste jag ju ha koll på mina papper och jag tyckte att det här var konstigt. Det såg precis ut som den vanliga fakturan, men då tog jag fram en gammal faktura och då såg jag att mottagaren nu var något som heter Nordic Support Finans. Jag noterade också att bankgironumret inte längre var detsamma.

Leif Andersson försökte förgäves ringa telefonnumret på den nya fakturan.

– Då fick jag en telefonsvarare som på engelska förklarade att ingen kunde nås på detta nummer. Om inte förr så började det då ringa en hel massa klockor, säger han.

Polisen i Stockholm fick under tisdagen in hundratals anmälningar om misstänkte bluffakturor i Lokaldelens namn.

– Fakturorna är väldigt välgjorda, och vi misstänker att bedragarna lyckats hacka sig in i Lokaldelens databas och på så sätt hittat kundregistret, säger Jan Olsson vid citypolisens bedrägerisamordning i Stockholm till SVT.

På Lokaldelens hemsida uppmanar man alla drabbade att brevledes bestrida fakturan till den angivna adressen, samt att polisanmäla saken.

Erik Löfgren, inre befäl vid Polisområde Södra Skåne, kände på tisdagseftermiddagen inte till fler fall av bluffakturor i Lokaldelens namn i sydöstra Skåne.

– Men har man nu gjort ett massutskick så kommer det nog att droppa in anmälningar. Vi kommer dock skicka vidare alla anmälningar till Stockholm. Sådana här ärenden måste man samordna för att kunna arbeta med effektivt, annars blir det galet, säger han till YA.