Borgström får nytt skadestånd

Ystad Artikeln publicerades
Foto:Bass Nilsson

Gryningspyromanen Ulf Borgström får ytterligare 27 000 kronor i skadestånd för att han suttit oskyldigt frihetsberövad. Den här gången var det för misstankar för mordbrand i Löderup för drygt sex år sedan.

Ulf Borgström satt anhållen och häktad 22 februari till 10 mars 2010 misstänkt för grov mordbrand mot en antikaffär i Löderup. Misstankarna ledde inte till åtal. I stället försattes Gryningspyromanen på fri fot.

YA berättade i våras att Ulf Borgström begärde ett skadestånd på 35 000 kronor för de 16 dagarna plus kostnaderna för sitt juridiska ombud. Justitiekanslern (JK) beslutade att betala ut 27 000 kronor till honom och begärda 1 654 kronor till ombudet.

Sammanlagt har Ulf Borgström nu fått 257 000 kronor av staten i skadestånd för att ha suttits frihetsberövad misstänkt för olika brott sedan 2001. Utöver det har hans juridiska ombud fått 15 487 kronor för sitt arbete med ersättningskraven.

I dag är Ulf Borgström en fri man. I våras släpptes han från Hallanstalten, villkorligt frigiven efter att ha avtjänat två tredjedelar av ett åtta år långt fängelsestraff. Han dömdes för grov mordbrand i ett hyreshus på Bollhusgatan i Ystad 2010.