Annons

Böter direkt för mobilprat vid ratten

Från och med i dag, måndag 1 oktober, får polisen rätt att bötfälla mobilpratande bilister direkt vid vägkanten.
– Det är bra att vi slipper gå omvägen via åklagare och kan bötfälla direkt, säger Andreas Herrman, förundersökningsledare vid Ystadpolisen.
Ystad • Publicerad 1 oktober 2018
Från 1 oktober får polisen bötfälla en mobilpratande bilist direkt.
Från 1 oktober får polisen bötfälla en mobilpratande bilist direkt.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Från och med 1 februari i år, är det förbjudet att sms:a, rattsurfa eller prata i telefon utan handsfree.

Tidigare krävdes det att mobilanvändningen skulle påverka körningen negativt, då blev det förbjudet att hålla i telefonen.

Annons

Bötessumman har satts till 1 500 kronor.

– Jag tycker att böterna borde vara betydligt högre. De böter som nu ges är samma som om man kör tio kilometer för fort. Att prata i mobil när man kör är farligt och borde bestraffas hårdare, säger Andreas Herrman.

Sju månader efter att den nya lagen infördes tycks mobilförbud i bilen inte nämnvärt avskräcka bilisterna.

I maj hade över 350 personer åtalats för att ha brutit mot lagen.

I andra länder i Europa är böterna betydligt mycket högre och kontroller vanliga.

– För mig är det ingen tvekan om att det är väldigt farligt att använda en mobil när man kör, oavsett om man pratar eller sms:ar. Böterna bör höjas ordentligt, säger Andreas Herrman.

Transportstyrelsens senaste rapport visar att en mobiltelefon är inblandad i drygt 100 trafikolyckor varje år men trots det tycks många ignorera statistiken.

Det finns fortfarande frågetecken kring lagen. Till exempel har domstolarna inte tagit ställning till om förare ska få använda mobilen när bilen står stilla i en kö.

Dessutom är det svårt att exakt se hur många som fälls specifikt för mobilprat.

– Den brottskod vi använder täcker både bältesbrott, hastighetsböter och mobilprat. Så det är svårt att säga exakt hur många mobilböter det handlar om. Men det har ökat mycket sedan förbudet infördes, säger Andreas Herrman.

Urban NilmanderSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons