Brandrisken minskar med lågtrycket – men grillning fortfarande förbjudet

Ystad Artikeln publicerades
Foto: Helena Landstedt / TT

Tack vare det lågtryck som i helgen dragit in över landet har brandrisken gått ner, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Sverige

– Brandrisken minskar, men vi vill fortfarande försäkra oss om att vi snabbt kan släcka en brand om situationen uppstår, säger Anneli Söder, talesperson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), till radion.

Flera av de europeiska brandsläckningshelikoptrar som använts i Sverige åker nu tillbaka till sina stationeringsländer. Kvar är tre av de tyska helikoptrarna.

Både det regn som har kommit och det som väntas under veckan bidrar till att brandrisken minskar. Men regnet torkar snabbt bort efter den långvariga torkan, och med lågtrycket kan även nya risker för brand uppkomma i och med blixtar och åska.

De förändrade förutsättningarna gör också att flera länsstyrelser lättat något på eldningsförbud. Det råder fortfarande eldningsförbud i stora delar av landet men på vissa ställen är det åter tillåtet att grilla på egen tomt. Dock inte i Skåne (se faktaruta nedan).

Eldningsförbudet kvarstår

Länsstyrelsens information:

Det totala eldningsförbudet kvarstår. Det har kommit en hel del regn i Skåne men det är torrt väldigt djupt ner i marklagren och mängden regn som fallit torkar snabbt bort igen, vilket gör att brandrisken är fortsatt väldigt hög.

På sikt säger prognoser att FWI-värdet ska sjunka men i nuläget är det för instabilt och väntas nå nya extremnivåer under fredagen. Beslutet kommer att omvärderas så fort brandrisknivån sjunker till en stabil nivå och prognosen säger att den ska stanna där.

Visa mer...