C säger nej till samarbete med SD i Ystad

Ystad Artikeln publicerades
Elisabeth Håkansson toppade C-listan i kommunvalet. Hon är glad över att partiet ökat. ”Vi har gått fram på alla plan, i riksdag, regionen och kommunen”, säger hon.
Foto: Moa Dahlin
Elisabeth Håkansson toppade C-listan i kommunvalet. Hon är glad över att partiet ökat. ”Vi har gått fram på alla plan, i riksdag, regionen och kommunen”, säger hon.

Centerpartiet tänker inte sätta sig i en ny majoritet där Sverigedemokraterna ingår.

– Det är inte aktuellt. Det är vi tydliga med på alla nivåer, säger Elisabeth Håkansson, toppnamn på C-listan.

Centerpartiet gjorde ett bra kommunval och ökade enligt det preliminära valresultatet.

– Det är väldigt roligt att vi gick framåt. Som det ser ut nu får vi ett mandat till, säger Elisabeth Håkansson.

– Sedan är det väldigt öppet. Det är ingen som satt sig i några förhandlingar än. Vi måste först ha ett färdigt valresultat. Det blir spännande veckor framöver.

Om Centerpartiet återgår till ett att samarbeta med de övriga borgerliga partierna så har alliansen i de preliminära siffrorna 21 mandat, men det räcker inte. Inte en med Miljöpartiets två mandat kan de komma upp till de 25 mandat som krävs.

Ett samarbete med Sverigedemokraterna hade gett alliansen majoritet, men det är inte aktuellt för Centerpartiet i Ystad.

– Det är väl det enda som är säkert, säger Nils Evert Erlandsson, ordförande för partiet i kommunen.

Centerpartiet har styrt Ystad de senaste fyra åren tillsammans med Socialdemokraterna. Partiet gick fram i valet, medan S gjorde ett så dåligt val att de båda partierna tillsammans är betydligt svagare.

Det vanliga är annars att det mindre partiet förlorar på ett samarbete.

– Hela gruppen har gjort ett bra jobb och fått igenom många av våra frågor, säger Elisabeth Håkansson.

Senast Centerpartiet hade fem platser i kommunfullmäktige var efter valet 1994 då partiet ändå gick tillbaka med ett mandat.