Carl Jeppson har ingen anledning att vara bitter

Ystad/Chicago Artikeln publicerades
Sam Mechling
Foto:Jeppsons malört
Sam Mechling

Den trendigaste drycken i Chicago sägs ha sitt ursprung i Ystad. Smaken beskrivs som en blandning mellan Hitler och grapefrukt. Här hemma i Sverige kallar vi den kort och gott för besk.

Den som har vägarna förbi Chicago och slinker in på någon av stadens barer lär omgående stöta på ett erbjudande om att dricka "mallurt". Så låter det i alla fall när amerikanerna ska uttala namnet på den huvudsakliga ingrediensen i flaskan: malört. Drycken används dels som drinkingrediens, dels ren som styrkeprov eller som invigningsrit för att bli en äkta Chicagobo. Den som uppskattar spriten kan sen också köpa kepsar, tröjor och andra prylar för att manifestera sitt mod.

Spriten som hipsters och innefolk i Chicago helst dricker heter Jeppsons malört. Namnet har den fått från Carl Jeppson, en emigrant från våra trakter. Han började sälja sitt "swedish style" brännvin redan under förbudstiden.

– Carl Jeppson är en legend i Chicago, även om ingen vet hur han såg ut. Det finns inga foton av honom bevarade, men alla känner till honom eftersom flaskan med hans namn finns överallt, säger Sam Mechling som är ansvarig för marknadsföringen på Jeppson Company.

Företaget har bara två anställda. Förutom Sam Mechling så är det ägaren Patricia "Pat" Gabelick som jobbar på firman. Patricia Gabelick var tidigare sekreterare, men tog över 1999 när dåvarande ägaren George Brode dog. Det var han som på 1930-talet köpte receptet av Carl Jeppson.

Enligt företaget Jeppson Company's egen historieskrivning så föddes Carl Jeppson i Skåne 1865 och emigrerade i mitten av 1880-talet från Ystad till USA. En av sakerna han fick med sig var receptet på besk. Faktan om Carl Jeppson är tämligen begränsad. Men med företagets egen information om Carl Jeppson som utgångspunkt tog vi hjälp av Ystadbygdens släkt- och bygdeforskarförening. Ronny Sjöstedt från föreningen nappade på vår förfrågan om hjälp. Enligt dåtidens kyrkoböcker så fick torparen Jeppa Carlsson och Karna Hansdotter en gosse 24 mars 1864 som döptes till Carl, alltså ett år tidigare än vad uppgifterna från USA gör gällande. Det stämmer ändå bra, och det finns inga andra personer under perioden som passar bättre på beskrivningen. Han föddes dock inte i Ystad utan i det som på den tiden hette Gustafs församling. I dag heter det Börringe. Det finns också en notering i husförhörslängden om att han utvandrade till Amerika 4 maj 1882, men det är inte specificerat varifrån. I en faktaruta på internet om Jeppson Co hävdar man att han utvandrade från Ystad, men de flesta som lämnade Sverige från Skåne hoppade enligt Ronny Sjöstedt på båten i Malmö. Kanske var det så att Carl Jeppson bodde i Ystad innan han emigrerade, kanske talade han bara väl om staden och ville förknippas med den i sitt nya hemland. Några kvarvarande nära släktingar finns i alla fall inte kvar i vårt område. Carl Jeppsons två år yngre bror Hans följde i sin storebrors fotspår och flyttade också till Amerika.

Väl framme i USA slog sig Carl Jeppson ner i Chicagos svenskkvarter. Han gifte sig och öppnade en cigarrbutik. De första noteringarna om att Carl Jeppson hade börjat sälja sin besk kommer på 1920-talet. Då ska man komma ihåg att det under den här tiden inte var tillåtet med alkohol i USA. Under den så kallade förbudstiden mellan åren 1920 och 1933 var tillverkning, transport, import, export och försäljning av alkoholhaltiga drycker förbjuden. Alkoholen fick antingen smugglas av gangsters eller så kunde man utnyttja ett kryphål i lagen och kalla det läkemedel. Carl Jeppson kallade sin dryck för medicin.

Malörtsbrännvin har hela tiden haft kvar sina anhängare i svenskbygderna runt Chicago. Jeppsons malört har på senare år fått flera konkurrenter vilket har lett till att Carl Jeppson Co har tagit strid för att varumärkesskydda det svenska ordet "malört" i USA. Det har de lyckats med och numera har de ensamrätt till ordet vid försäljning av besk i USA. Men marknaden är begränsad. Jeppsons malört säljs främst i området runt Chicago, men den tillverkas i Florida.

– Chicago är en svår stad att leva i, speciellt för de svaga. För oss är malört en invigningsrit. Om du flyttar hit från till exempel Kalifornien så får du ett glas med malört för att förbereda dig på de hårda vintrarna och för att du alltid behöver se dig om över axeln. Det är ett sätt för oss att testa deras mod. Det är den kulturella sidan av det hela. Men i Chicago finns också ett stort intresse för öl och många sorter med mycket humle, så beskheten är inget problem för många av oss, säger Sam Mechling.

Hans egens karriär i bolaget började med ett hot om stämning. Han jobbade 2012 som bartender och stand up-komiker i Chicago.

– Vi körde en grej där publiken fick dricka Jeppsons malört och skriva ner på lappar vad de tyckte att det smakade. Det var många gånger roligare än vad komikerna sa i sin nummer. Jag skapade ett Twitterkonto där jag la ut vad folk hade skrivit. Det växte och många trodde att det var det officiella kontot. När Pat fick reda på detta ville hon först stämma mig, men det slutade med att hon anställde mig som ansvarig för marknadsföringen i stället, säger Sam Mechling.

Smaken har beskrivits med formuleringar som att det smakar hårspray, att det är en blandning mellan Hitler och grapefrukt, brinnande däck, nagelborttagningsmedel, "om någon vill bjuda dig på det här: spring!"

Sedan Sam Mechling började med marknadsföringen har intresset för besken ökat och Jeppsons malört har omskrivits i otaliga magasin och bloggar som bevakar Chicagos nattliv. På nätet samlas foton av video på folks ansiktsuttryck när de har druckit en shot av drycken och det finns roliga klipp på Youtube där fans gör sina egna påhittade reklamfilmer för Jeppsons. Företaget syns också flitigt på sociala medier.

– Dagens unga har ett intresse för gammalt. Det kan man se på kläder, vilka bilar de kör och vad de lyssnar på för musik. Jeppsons malört passar in i den bilden. Dagens unga gillar också obskyra saker. Och det kan inte bli så mycket mer obskyrt än Jeppsons, säger Sam Mechling.

I Sverige har malörtsbrännvinet en lång tradition. Oftast kallar man det för besk eller bäsk och det finns i en rad olika varianter. Från en mild och blommig snaps där enbart örtens blommor används och brännvinet silas över dessa, till en kärv, koncentrerad essens där blad och stjälkar får dra i spriten under längre tid. Detta ska sen spädas med brännvin till önskad beskhet och kan bli en riktig tungskrynklare om koncentrationen är hög.

– I princip så har man druckit besk så länge som det har funnits brännvin. På den här tiden så trodde man mycket på principen att ont skulle med ont fördrivas. Då passade malörten bra. Riktig medicin skulle vara stark, besk och brännande, säger Eva Lenneman, intendent på Spritmuseum i Stockholm.

En av egenskaperna som malörten har tillskrivits är att den skulle kunna driva ut mask i magen, men den har även använts som allmän magmedicin med aptitstimulerande egenskaper.

– Besken har framför allt druckits i södra Sverige. Om man fick besök så skulle man alltid bjuda på en besk. Den är en viktig del av den svenska alkoholhistorien, en riktig klassiker. Jag hoppas och tror att den kommer att leva kvar, säger Eva Lenneman.

På Systembolaget finns i dag två varianter av besk i det ordinarie sortimentet: Bäska droppar och Piratens besk. Den förstnämnda rejält besk, den andra snällare. Trenden i Sverige går mot en minskning av den kärvare Bäska droppar. Mellan åren 2009 och 2013 minskade försäljningen från 32 000 liter till drygt 26 000 liter. Piratens besk är mer stabil och ligger konstant kvar på en försäljning mellan 10 000 och 11 000 liter per år. Många kryddar också sin egen besk och där fins det en uppsjö av recept. Nu återstår att se om besken blir den nya trenddrycken även i Sverige.

Fakta

Carl Jeppson

24 mars 1864: Carl Jeppson föds i Gustafs församling, nuvarande Börringe som son till lantbrukaren Jeppa Carlsson och Karna Hansdotter.

1882: Carl Jeppson utvandrar till Amerika, enligt Carl Jeppson Co:s uppgifter från Ystad, men vanligare var att man åkte från Malmö. Han flyttar till Chicagos svenskkvarter där han gifter sig och öppnar en cigarraffär i liten skala.

1920: Första uppgifterna om att Carl Jeppson säljer sitt "bäskbrännvin" som medicin alternativt svartsprit under förbudstiden.

1934: Efter att alkoholförbudets hävs 1933 säljer Carl Jeppson sitt recept till George Brode som börjar sälja Jeppson’s Malört så som det är känt i Chicago än idag.

1945: “Jeppson’s Swedish-Style Brannvin” börjar säljas i glasflaska med en stjälk malört i flaskan.

1949: Carl Jeppson dör hemma i familjens lägenhet i Chicago.

Visa mer...

Fakta

Malört

Malört (Artemisia absinthium) är en art i familjen korgblommiga växter. Det är en flerårig ört med silvergrå blad. Den är släkt med gråbo, dragon och åbrodd.

Namnet "malört" syftar på örtens påstådda men tvivelaktiga förmåga att skydda kläder mot mal.

Växten är en vanlig brännvinskrydda, och används som färsk eller torkad i bäsk. Den används också som krydda i vissa viner, såsom vermouth. Som torkad utgör den också en av ingredienserna vid tillverkning av absint.

Malörten har länge fungerat som medicinalväxt, och då främst för att behandla olika typer av magåkommor. Den sägs även ha antiinflammatoriska egenskaper och har använts som omslag vid blodutgjutningar och hudutslag. Den har också använts som febernedsättande medel och vid smärtsamma menstruationer. För de vidskepliga kan den nyttjas för att fördriva onda andar, troll och häxor.

Visa mer...