Centralt hus förvandlas till fem bostadsrätter

Ystad Artikeln publicerades
Fastigheten på Sladdergatan 9, Bergska huset byggdes 1902 och ska nu byggas om till fem bostadsrättslägenheter.
Foto:Fastighetsbyrån
Fastigheten på Sladdergatan 9, Bergska huset byggdes 1902 och ska nu byggas om till fem bostadsrättslägenheter.

Ännu ett hus från förra sekelskiftet i centrala Ystad förvandlas till bostadsrätter.

Huset ligger på Sladdergatan 9 och var till för något år sedan en del av Ystads Allehanda. Nu vill den nya ägaren, Sladdergatan AB bygga om de tidigare kontorsrummen till fem lägenheter.

– Det blir fyra tvåor och en takvåning om fyra rum och kök på 100 kvadratmeter, berättar mäklare Emil Malmer på Fastighetsbyrån som säljer bostadsrättslägenheterna på Sladdergatan.

Huset, som ritats av Ystads tidigare stadsarkitekt Peter Boisen, byggdes 1902.

– Det finns många fina detaljer i huset i form av stuckatur och kakelugn. Lägenheterna får fina materialval och mycket sekelskiftescharm, säger Emil Malmer.

De fyra tvåorna får balkong inåt den gemensamma trädgården i söder. Lägenheterna på nedervåningen får dessutom en trappa ner i trädgården.

– Den stora lägenheten högst upp får en lite annorlunda lösning eftersom ägaren även har tillgång till gårdshuset. Huset ska inredas med bland annat ett litet pentry och ett trädäck, perfekt på sommaren.

Ombyggnaden av huset har börjat i dagarna och Emil Malmer tror att det finns ett stort intresse för dem.

– De nio lägenheterna i och vid Hantverkshemmet i samma kvarter är i princip slutsålda och jag tror att dessa fem kommer att vara sålda innan huset är klart. Vi vet att det finns en stor efterfrågan på bostadsrättslägenheter i centrala Ystad.

Lägenheterna kommer att kosta mellan knappt en miljon för den minsta tvåan till knappt tre miljoner kronor för fyran.

Enligt kommunens byggnadsinventering har huset stort kulturhistoriskt värde samt stor betydelse för miljön på Sladdergatan.