Dagligt projekt fångar årstider

Ystad Artikeln publicerades

Under det senaste året år har Patrik Falk nästan varje dag tagit en bild i naturen runt Ystad som publicerats på nätet.

– Nu är det slut, men jag kommer att fortsätta i en annan form. Hur den ser ut är jag inte riktigt klar med just nu, säger han.

Hans facebooksida med naturbilderna har lockat omkring 900 besökare de senaste månaderna. En tredjedel av dem har sedan gått vidare till bloggen En bild om dagen där de också fått en kortare text om bilden.

– Intresset har ökat. De första månaderna var det 200 till 300 besökare. Sedan i februari har det varit ungefär 900. Det är över förväntan även om målet aldrig varit antal besökare eller antal likes, säger Patrik Falk.

– I början la jag kanske ut 20 till 25 bilder i månaden. Sedan den 4 januari i år har jag lagt ut varje dag, frånsett en dag.

Livskris

Idén föddes när han för ett drygt år sedan hade haft det tufft på jobbet en längre tid och blev sjukskriven i fyra veckor. Patrik Falk arbetar som mediepedagog på Sydskånska gymnasiet, men det var inte elevarbetet som han alltid älskat som låg bakom problemen.

– Det var någon slags livskris. Då kom tanken att gå ut i naturen någon timme om dagen. Första månaden tog jag kanske 20 bilder, säger Patrik Falk.

– För det mesta är jag ute i naturen en till två timmar om dagen. Jag har nog fotograferat de flesta större djuren här nere som räv, kronhjort, dovhjort och naturligtvis vildsvin, och många fåglar som exempelvis kungsörn och havsörn.

För att sätta press på sig själv bestämde Patrik Falk sig för att lägga ut en bild om dagen med text till.

– Det var främst för att ha ett dagligt mål. Utan publiceringen hade jag förmodligen hoppat över vid regn eller annat mindre bra väder, säger han.

Existentiell

Patrik Falk är i Baldringe för att ta den allra sista bilden i det årslånga projektet. Här och runt Sövestad, Eneborg och Fyledalen har de flesta bilderna kommit till. Snogeholmsområdet är också representerat och en del bilder har tagits längs kusten i Ystad.

– Jag har bott här i mer än tio år och aldrig varit ute i den naturen utan främst varit vid havet. Jag har träffat många naturfotografer som varit bra på att dela med sig av sin kunskap. Sociala medier är också bra att använda. Jag har fått en del tips från riktiga proffs.

– Hela resan har blivit existentiell. Vad är livet? Det är många tankar som väcks när man är ensam ute i naturen.

Patrik Falk har ett förflutet som tidningsgrafiker och tv-journalist, men har aldrig arbetat med stillbilder.

– Därför har delar av bildseendet funnits sedan tidigare, säger Patrik Falk.

– Men jag har ingen ambition att bli fotograf. För att bli det krävs betydligt mer arbete och kunskap än den jag har i nu.

Han hoppas också att bloggen väcker funderingar hos betraktaren.

– Jag brinner för miljön. En poäng med texten är att kanske få någon att få upp ögonen för miljöfrågorna så att även nästkommande generationer kan ta del av den sagolikt rogivande och de vackra miljöer som fortfarande finns kvar, säger Patrik Falk