Daniel Müllern mästare i köket
- Jag hittade mig själv och min egen glädje i matlagningen, säger vinnaren som till vardags är gastronomisk ledare på Ystad Saltsjöbad.
Tittarna har kunnat följa den skånske kockens matbataljer i Kanal 5. Finalen sändes på torsdagskvällen och på Ystad Saltsjöbad var kollegor och hel del andra inbjudna att se på den spännande upplösningen på storbilds-tv.
Programmen tog sex och en halv vecka att spela in. Under tiden fick Daniel Müllern ta ledigt från jobbet och såg bara familjen några gånger. Det var lite tufft, medger han, men gav honom också möjlighet att fokusera på tävlingen.
- Det har gått 13 veckor sedan vi spelade in finalen. Det svåraste har varit att inte berätta för någon. Bara min chef och min fru har vetat om att jag vann, säger han.
I finalen mötte han kocken Daniel Engellau.
- Han är mer estet. Jag går på känsla och smak, säger Daniel Müllern.
Uppenbarligen var det ett framgångsrikt recept, i alla bemärkelser. Tävlingen avgjordes i två steg. Först gällde det att så snabbt som möjligt skala sparris, rensa krabba, fjälla och filea gädda och stycka lamm. Sedan var utmaningen att tillaga råvarorna och komponera en femrättersmeny.
Maträtterna och de tekniska färdigheterna poängbedömdes och när segraren korades var det ingen tvekan om vem som hade vunnit.
Juryn bestod av stjärnkockarna Mattias Dahlgren, Malin Söderström och Stefano Catenacci. Egentligen hade Daniel Müllern bestämt sig för att inte ställa upp fler gånger i tävlingen Årets kock. Men nu när han vunnit Köksmästarna har han tänkt om.
- Jag får se. Som det känns nu tror jag att jag ska ställa upp.