De gjorde verklighet av sin dröm

Fredriksberg Artikeln publicerades
Jimmy Nilsson och Anna Åkerman trivs på verandan, som byggdes på 1940-talet. ”När man kommer ner här på morgonen, tittar ut och det kommer att rådjurspar. Det är så vackert”, säger Jimmy Nilsson. 16 bilder
Foto:Malin Palm
Jimmy Nilsson och Anna Åkerman trivs på verandan, som byggdes på 1940-talet. ”När man kommer ner här på morgonen, tittar ut och det kommer att rådjurspar. Det är så vackert”, säger Jimmy Nilsson.

Anna Åkerman och Jimmy Nilsson har förverkligat sin husdröm när de fick köpa och renovera lantidyllen Fredriksbergs gård.

– Vi är jättetacksamma för att den här möjligheten blev vår. Man känner sig utvald, säger Anna Åkerman.

Vägen till den 600 kvadratmeter stora gården i Fredriksberg några kilometer öster om Ystad har inte varit spikrak. Det tog 16 år från det att Anna Åkerman blev helt förälskad i fastigheten tills hon och Jimmy Nilsson fick nycklarna.

En försommardag 1997 körde Anna Åkerman förbi gården och fick en känsla som gjorde att hon stannade till för att titta. Då väcktes drömmen om att en gång få ta över och renovera den då förfallna och öde fastigheten, som ägdes av försvaret.

– Jag kunde inte släppa den. Ända sedan jag var barn har jag haft en dröm om att leva herrgårdsliv. Jag kände inte att jag passade in i den 70-talsvärld jag växte upp i. Sedan har jag ändå aldrig tänkt att det var möjligt, säger hon.

Under åren som följde besökte Anna Åkerman gården flera gånger för att titta – och drömma. När hon och Jimmy Nilsson, som är murare, senare blev ett par tog hon med honom dit. Efter en första tvekan om det över huvud taget skulle vara möjligt att köpa en sådan fastighet var han lika förtrollad och helt med på idén.

När Fortifikationsverket för fem år sedan bestämde sig för att sälja var Anna Åkerman direkt på hugget. Men det visade det sig att utöver huset med trädgård tillhörde 70 hektar jordbruksmark fastigheten och ingick i det som bjöds ut för budgivning 2013.

Men här hade paret lite tur. Köparen Karlsfälts gård var enbart intresserad av marken. Huset med trädgård styckades av och såldes till Anna Åkerman och Jimmy Nilsson, som haft kontakt med köparen redan under budgivningen.

1 november 2013 fick paret nycklarna till det stora tvåvåningshuset. Innan renoveringen startade dokumenterade de allt in i minsta detalj.

– Jag gick runt och fotograferade allt, säger Anna Åkerman.

Då fanns det varken vatten, värme eller toalett. Men redan efter fyra månaders renovering hade paret kommit så långt att det gick att flytta in och bo i en del av huset.

– Först får man se till att huset bli tätt, torrt och helt, säger Anna Åkerman.

– Här fanns ingenting att vara rädd för. Huset har stått i 220 år och kommer inte att rasa under vår livstid.

Under de två år som följde gick det mesta av parets lediga tid åt till att renovera Tillsammans har de lagt ner omkring 5 000 arbetstimmar, men också anlita olika hantverkare. Värmesystemet har bytts från olja till jordvärme, golv slipats och nya tapeter satts upp. 18 rum har blivit elva. Pardörrar, golvlister och takrosetter har återfått sin forna glans.

– Jag har gjort mycket. Jag har putsat hela huset både ut- och invändigt. Jag har byggt två badrum. Sedan har vi haft olika hantverkare, säger Jimmy Nilsson.

Själva renoveringen är klar, men allt är ändå en ständig process. Ett par rum på bottenvåningen väntar på att byggas om. Den tidigare lite vildvuxna 6 000 kvadratmeter stora tomten har blivit en parkliknande trädgård där gamla alléer öppnats, men det återstår fortfarande arbete innan förvandlingen är klar.

Båda är intresserade av design och hade en gemensam dröm, men idéerna var lite olika.

– Jag drog åt det franska lantliga, säger Anna Åkerman.

– Jag drog mer åt modern New York-stil, säger Jimmy Nilsson.

Under projektet lyckades de samsas, kombinera sina olika idéer i huset och skapa något gemensamt, och helt eget.

Målet var aldrig att bara återskapa det gamla utan att göra något eget. Ateljén på andra våningen andas 1700-tal, köket på bottenplanet är modernt 2000-tal. Varje rum har fått sin egen stil och stämning.

– Vi har bevarat och gjort vid allt som är viktigt för husets själ. Sedan har vi satt vår prägel på det, säger Anna Åkerman.

– Ett hus ska ha sin historia. Om hundra år är dagens historia lika viktiga som det vi grävt fram. Varje tidsepok ska få ha sin givna plats i huset.

Under renoveringen har det de berättat om arbetet på Facebook och på en blogg, som Anna Åkerman skriver. Där finns även berättelser och bilder om husets historia.

– Ganska omgående strömmade det till människor som varit här. Vi ville att de skulle känna att de var delaktiga. Därför valde vi att ha en öppen Facebooksida: Fredriksbergs gård anno 1976. Vi känner att vi fått mycket positivt tillbaka, säger Anna Åkerman

– Vi vill också inspirera andra människor att våga köpa hus som står öde och renovera dem.

Parets råd till andra är att ha en ordentlig plan, vara helt överens om hur mycket tid arbetet får ta och en budget som klarar oväntade upptäckter i ett gammalt hus.

– Det är viktigt att man är överens. Vi hade en plan från dag ett. Vi hade bestämt att vi ser det på två års sikt. Det är vikigt att man är helt överens om att nu är det renoveringen som gäller och sätter allt anat åt sidan, säger Anna Åkerman.

– Det är viktigt med drömmar och mål, men också att man är beredd att gör vad som krävs för att förverkliga dem. För oss blev detta symbolen för att allt är möjligt.