De gör plast av socker och sten

Ystad Artikeln publicerades
Scanfills försäljningschef Oscar Hugoson och utvecklingsansvarige Karl Banke framför rullar av färgglad folie redo att skickas ut till kunder i livsmedelsindustrin.
Foto:Anette Sjöstrand
Scanfills försäljningschef Oscar Hugoson och utvecklingsansvarige Karl Banke framför rullar av färgglad folie redo att skickas ut till kunder i livsmedelsindustrin.

Ystadsföretaget Scanfill har i dagarna lanserat en helt ny produkt – en plast som är 100 procent fri från olja. Den görs på sockerrör och krossad sten.

Det nya materialet heter Scanfill bio. Det har tagits fram i Ystad och presenterades i slutet av oktober på förpackningsmässan Scanpack i Göteborg.

– Vi fick ett fantastiskt mottagande. Det var ett konstant flöde till vår lilla monter, det var till och med kö ibland när folk väntade på att få prata med oss, säger försäljningschefen Oscar Hugoson.

Scanfill bio är en vidareutveckling av det material som företaget har producerat sen 2008. Grundreceptet består i att traditionell oljebaserad plast, i det här fallet polypropen eller polyeten, blandas ut med lika delar mineral. Mineralen är krita, det vill säga krossad sten.

– Det vi har gjort med Scanfill bio är att vi har bytt ut den oljebaserade delen med en som är gjord på sockerrör, säger Oscar Hugoson.

– Sockerrören blir till etanol som blir etengas som blir polyeten. Det finns ingen skillnad på den polyeten som produceras på det här sättet och den som görs av olja, säger Karl Banke som är utvecklingsansvarig på Scanfill.

Skillnaden jämfört med det traditionella Scanfill-materialet är ytterligare fördelar för miljön.

– Sockerrör binder koldioxid när det växer. När det skördas ligger vi alltså på minusutsläpp. Vi har ännu inte gjort en fullständig analys av hela produktionscykeln, men det ska bli väldigt intressant att se var vi landar. Om det inte är noll, så ligger det väldigt nära. Det gör att vårt material är väldigt intressant för företag med miljöprofil, säger Oscar Hugoson.

Förutom själva råvaran så har Scanfill även andra miljöfördelar jämfört med traditionellt förpackningsplast till livsmedelsindustrin.

– På grund av det höga mineralinnehållet så kyls materialet snabbare. Tillverkningsprocessen går därmed 30 – 100 procent snabbare vilket gör att det går åt mindre energi, säger Karl Banke.

Företaget har påbörjat projekt med nya kunder för att få ut Scanfill bio på marknaden. Man hoppas att produkten kommer att vara ute i handeln under andra kvartalet 2016.

Materialen som används av Scanfill tillverkas i moderbolaget Polykemis produktion. Det som skiljer företagen åt är att Scanfill själva förädlar sitt material. Det som kunderna köper är en folie som på olika sätt kan formas till önskad förpackning hos kunden. Ute i matvarubutikerna hittas Scanfills material bland annat i trågen till Picadelis salladsbufféer. Från och med januari görs bägaren till Jackys chokladpudding av Ystadsföretagets traditionella material. Vilka företag som står på tur för att bli först med Scanfill bio är ännu så länge hemligt.

– Det här kan bli det stora genombrottet för Scanfill, säger Oscar Hugoson.

Fakta

Scanfill AB

Scanfill AB är ett dotterbolag till Polykemi AB.

Grundat 2008

Materialet Scanfill består till hälften av naturliga mineraler och hälften polymerer. Det är plastmaterial som kan framställas på traditionell väg eller som i Scanfill Bio framställs genom etanol från sockerrör.

Visa mer...