Det är i parken det händer

Ystad
Foto:

Konserter och bio, dans och gympa, talk show med Lars Yngve och så en badhytt. Det står mycket på programmet för Fritiden i sommar. Och det mesta händer i Fritidsparken.

Artikeln publicerades 4 maj 2011.

Ystadsborna vill nog kalla grönområdet mellan Bollen och Tingsgatan för Bollhusparken. Men det officiella namnet är Fritidsparken och det tar arrangörerna bakom jubileumsutställningen Fritiden fasta på.

– Det mesta som händer i sommar, händer just i Fritidsparken, säger turismstrateg Marie Holmström.

Här bygger man just nu tre små visningsträdgårdar, som ska visa dåtid, nutid och framtid.

– Trädgårdarna är små, men jag tror ändå vi kan skapa en bild och göra dem gemytliga, säger stadsträdgårdsmästare Ulf Andersson som får hjälp av flera privata entreprenörer i arbetet.

Dåtidens trädgård är från 1936, då funktionalismen gjort sitt intåg även i trädgården och ersatt kökslandet med en gräsmatta med plats för spel och lek. Nutidens trädgård har en del hårdgjorda ytor, krukor med exotiska växter och mindre planteringar. I framtiden, år 2036, är trädgården miljövänlig och köks- och medicinalväxterna är tillbaka igen.

Brett program

I Fritidsparken, vid bollen ska även en scen byggas upp. Där ska artister som Sophie Zelmani, Jussi Björlings barnbarn Raymond Björling, Svante Thuresson, Sofi Hellborg, Erik Hassle och MA Numminen framträda.

– Konsertprogrammet är brett och ska förhoppningsvis locka alla, barn, vuxna och äldre, hoppas Marie Holmström.

Sex torsdagar under de tio utställningsveckorna intar Lars Yngve, ansvarig utgivare för tidningen Nya Upplagan, scenen med sina gäster.

– Det blir författare, filmare och artister som samtalar med mig under sansade former, förklarar han och tillägger att man ändå aldrig kan veta vad som ska hända.

Bland hans gäster märks Susanna Alakoski, Rebecka Törnqvist, Jan Sigurd och Bo Åkerström.

– Vid varje tillfälle kommer tre gäster och samtalet blir som det över en kopp kaffe hemma hos mig. Jag tror det blir spännande och ingenting man vill missa, säger Lars Yngve.

Det mesta av programpunkterna i det digra programmet som ska ligga klart i god tid till invigningen den 19 juni, kommer att vara gratis.

– Men en del av konserterna kommer att kräva biljett, säger Marie Holmström.

Vid sidan av scenen blir det möjlighet till stadscamping och olika typer av fysiska aktiviteter, som gympa och qigong. Det blir servering och chans att köpa nybakat bröd i den stora 23 ton tunga ugn som ska byggas på området.

Kappsegling

Ungdomens hus flyttar sina onsdagsaktiviteter till Fritidsparken, tre vandringar med funkis-, trädgårds- och fritidstema arrangeras liksom kappsegling.

– Fritiden blir en anledning att besöka Ystad, men förhoppningsvis hittar även Ystadsborna hit, säger programkoordinator Rasima Karmebäck.

Hon hoppas även att Fritidsparken ska få fortsätta leva efter att utställningen avslutats.

– Det är en fantastisk plats och Bollen ett enastående byggnadsverk, menar hon.

Utställningsprogrammet som kostar 75 kronor är samtidigt en lott i ett lotteri där vinnaren får en badhytt i Sandskogen.