Annons

Doftande pioner är nu på plats vid klostret

"Tänk vilken underbar doft det kommer att bli i sommar", säger Ingegerd Haraldsson när hon gör en paus i planteringsarbetet och skådar ut över den nyanlagda pionträdgården.
Ystad • Publicerad 3 maj 2007
Ingegerd Haraldsson och Lars Lonhage hjälps åt med att plantera pionerna. bild: mia bobzow
Ingegerd Haraldsson och Lars Lonhage hjälps åt med att plantera pionerna. bild: mia bobzowFoto: 
Trädgårdsingenjör Per Larsson (till höger) instruerar medlemmar i trädgårdsföreningen Sub Rosa.
Trädgårdsingenjör Per Larsson (till höger) instruerar medlemmar i trädgårdsföreningen Sub Rosa.Foto: 
Sammanlagt anlände 135 pioner i krukor till Klostrets nya pionträdgård.
Sammanlagt anlände 135 pioner i krukor till Klostrets nya pionträdgård.Foto: 

I går förmiddag, på utsatt tid, prick klockan tio, anlände 135 pionplantor på lastbil till klosteranläggningen. Medlemmarna i trädgårdsfö-reninen Sub Rosa utrustade med spadar hade väntat otåligt på detta historiska ögonblick.

En tidigare undanskymd och bortglömd del av klosteranläggningen har under de senaste veckorna lyfts fram – den stora gräsmattan bakom klosterdammen har grävts upp och ersatts med planteringsbäddar och rundande gångar kantade av buxbom. Nya träd har planterats och gjutjärnsbänkar är på plats.

Annons

Detta blir Ystads nya sevärdhet vid sidan om rosariet. – Klostret har fått en park med hög internationell klass, konstaterar museichef Håkan Nilsson.

Och trädgårdsföreningen Sub Rosa som sköter rosariet har nu fått ett nytt skötebarn.

Under överinseende av trädgårdsingenjör Per Larsson sattes pionplantorna i anläggningen enligt den ritning som gjorts av landskapsarkitekt Barbara Johnson, specialist på kulturhistoriska trädgårdar. Förebilden finns i Stockholm, även den anlagd av Barbara Johnson.

Redan i sommar kommer dofterna att vila tungt över pionträdgården bakom klosterdammen.

Av de 135 pioner som planterades i går är inte mindre än 125 luktpioner i varierande storlekar och färger. I samlingen finns bland annat luktpionerna Poeonia lactiflora "Felix Crous- se", en cirka 80 centimeter hög pion med karminröd a blommor som blommar i juni-juli, "Couronne d'Or", "Marie Lemoine" och "Crinkled White", en 70 centimeter hög, vit, enkelblommande. I en annan bädd står exempelvis elva kinesiska örtpioner "Jin Dai Wei".

Mot en bakgrund av rader av rhododendron har kinesiska buskpioner fått sin plats, bland annat Poeonia suf "Fen Dan Bei" (Vita fågel Fenix) ,som får vita 20 centimeter breda blommor, "Rou Fu Rong" (Rosenkindad hibiscus) med mörkrosa, nästan lika stora blommor, och "Zhao Fen", med ljusrosa, 20 centimeter stora blommor. Samtliga dessa blir också höga, uppemot 1,5 meter.

– I kombination med perenner och lökar kommer här att vara blomning nästan hela året, konstaterar Ingegerd Haraldsson som i flera år lagt ned ett stort arbete på Klostrets olika trädgårdsanläggningar – rosariet, kryddträdgården, köksträdgården och nu även pionträdgården.

Museichef Håkan Nilsson kallar henne för Klostrets trädgårdsängel samtidigt som han också berömmer Sub Rosa.

– Jag är mer än nöjd. Vi har fått något unikt. Det skrivs historia i dag.

Lars Jarlsbo

Annons

0411-55 78 50

lars.jarlsbo@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons