Draghjälp åt filmen

Ystad Artikeln publicerades

Wilhelm von Platen är lantbrukare och van traktorförare. Det kunnandet har han fått oväntad nytta av och under två dagar har han ingått i teamet bakom BBC:s Wallanderfilmer.

Solen lyser blek över den lilla gården vid havet strax väster om Svarte. På åkern intill plöjer en lantbrukare med en gammal röd traktor. Han stannar till och pratar med två civilklädda poliser. Den ene av dem är Kurt Wallander, spelad av Kenneth Branagh.

Mannen i traktorn visar honom dagens Ystads Allehanda, vars första sida täcks av en bild på poliskommissarien och en braskande rubrik om ett likfynd på den lilla gården.

Sedan hoppar mannen in i traktorn, kör en liten bit innan regissören ropar ”cut”.

Det är nu Wilhelm von Platen gör entré. Innan det är dags för nästa tagning av samma scen, måste traktorn backas tillbaka till utgångsläget.

– Jag har lärt skådespelaren att köra traktor. Det klarade han på tio minuter och skulle enkelt även kunna backa den. Men han är skådespelare och sysslar inte med sådant, förklarar Wilhelm von Platen.

Avbrott från vardagen

Han har fått ett avbrott från det vardagliga jobbet hemma på gården i Övraby.

– Jag känner folk som arbetar med BBC-filmerna och fick veta att de behövde en traktorförare. Egentligen har jag ont om tid, men jag tycker det är spännande att se hur det går till.

Den lilla gården ligger bara ett stenkast från det hus där Kurt Wallanders pappa bor i de första engelska Wallanderfilmerna. Hit till den kringbyggda gården som ligger vänd mot havet med det böljande landskapet i ryggen, har Wallander flyttat och det är också där den döda kvinnan hittas begraven.

– Det är några av ingredienserna i den tredje filmen An Event in the Autumn som vi spelar in den här omgången, berättar producent Hillary Benson.

De andra två filmerna är Hundarna i Riga och Innan frosten och alla tre filmerna blir 90 minuter långa och bygger på Henning Mankells originalmanus.

– Den 14 december ska vi vara färdiga och hittills håller vi tidtabellen, säger Hillary Benson.

Det är inte bara inspelningsschemat som är tajt. Redan i mars ska filmerna vara klara.

– Först att visas är den vi spelat in sist, An Event in the Autumn.

Delvis nytt Ystad

I den får den brittiska publiken se ett delvis nytt Ystad med omnejd.

– Hittills har alla filmer spelats in på sommaren, men nu är det höst och ett helt annat ljus. Vi tycker mycket om den här platsen, med havet, det böljande landskapet och det vackra ljuset.

Alla scener filmas med två kameror.

– Det är ovanligt för en BBC-produktion, men förklaras av det pressade inspelningsschemat. Vi har inte tid att göra fel. Ibland filmar båda kamerorna ur samma vinkel, ibland intar de motsatta positioner.

Scenen vid den röda traktorn filmas ur två vinklar och regissören vill att skådespelarna ska göra om den. När Wilhelm von Platen backat traktorn och filmteamet är klara beordras tystnad och så levererar skådespelarna sina repliker igen.

– Det är mycket väntan, konstaterar Wilhelm von Platen som hukar bakom ett träd.

Han är uppväxt med traktorer som den röda i filmen.

– I går lossnade plogen eftersom ett par sprintar hoppat av. Då fick jag lite att göra. Det kostar massor att ha igång så här mycket folk och därför måste allt klaffa. Men efter dagens inspelning ska jag återvända hem och ta itu med bytet av taket som jag avbrutit för filmens skull.