Duktiga studenter fick stipendier för sitt slit

Ystad Artikeln publicerades

Föreningen Ystads studenter har i veckan delat ut fem stipendier till lika många avgångselever som gjort framstående prestationer under sin studietid.

Rasmus Roslin, Matilda Lenngren, Moa Åström och Jonna Skog fick i år Föreningen Ystads studenters stipendier. Saknas på bild göra stipendiaten Ellen Jönsson.
Foto: Fredrik Sjöstrand
Rasmus Roslin, Matilda Lenngren, Moa Åström och Jonna Skog fick i år Föreningen Ystads studenters stipendier. Saknas på bild göra stipendiaten Ellen Jönsson.

Ystad

I 55 år har Föreningen Ystads studenter funnits och i nästan lika många år har man delat ut olika stipendier till studenter som skött sig exemplariskt och fått de högsta betygen under det gångna året.

– Vi tycker att det är viktigt att dela ut dessa stipendier till duktiga elever, för vi vill uppmuntra att man ska lära för livet. Om man anstränger sig i skolan så har man alla möjligheter att nå det liv man vill leva, säger Bodil Jensen som sitter i styrelsen för Föreningen Ystads studenter och som var den som läste upp motiveringarna under ceremonin på Ystad gymnasium.

I år fick dessa elever vars ett stipendium á 3000 kronor i följande kategorier:

Matilda Lenngren, EK15A, för framstående idrottsprestationer. Utdrag ur motiveringen: ”För att hon uppvisar mycket goda idrottsprestationer i tennis. Hon gör en nationell satsning och rankas topp 10 i Sverige i sin åldersklass. Hon har lyckats kombinera sin elitidrott och sitt skolarbete med gott resultat”

Moa Åström, 4NPAHV, för bästa personliga prestation. Utdrag ur motiveringen: ”För att hon under sina år på gymnasiesärskolans handelsinriktning skaffat sig arbetslivserfarenhet genom praktik på olika näringsställen i Ystadsområdet. För att hon är en positiv, pålitlig och plikttrogen elev och för att hon på sina arbetsplatser gjort sig känd som driftig och serviceinriktad.”

Jonna Skog, NA15, för goda prestationer inom det naturvetenskapliga området. Utdrag ur motiveringen: ”För att hon i sitt gymnasiearbete gjort en undersökning om den kemikalieexponering som förskolebarn utsätts för. Detta har resulterat i att Skurups kommun nu har skärpt sina rutiner och riktlinjer av bland annat leksaker.”

Rasmus Roslin, FT15A, för goda prestationer inom yrkesutbildningen. Utdrag ur motiveringen: ”För att han skött sina studier på fordonsprogrammet exemplariskt och har mycket höga betyg i sina yrkesämnen. För att han i sin lärlingsutbildning till bilskadereparatör visat ett genuint intresse för yrket och gör redan nu kvalificerade arbeten på sin praktikplats.”

Ellen Jönsson, SA15A, för goda prestationer inom samhällsvetenskapliga och humanistiska ämnen. Utdrag ur motiveringen: ”För att hon har en god kunskapsutveckling och en verklig kunskapstörst och är således ett föredöme för det som Samhällsvetenskapliga programmet står för.”

Det var ett uppsluppet och glatt gäng som kom till utdelningsceremonin.

– Det var väldigt oväntat, för jag kände inte till stipendiet, men jättekul att få naturligtvis, sa Matilda Lenngren.

– Jag blev också väldigt överraskad när jag fick höra av min lärare att jag skulle få det här, men också väldigt glad, sa Moa Åström.

Jonna Skog höll med sina medstipendiater:

– Det är ju jätteroligt att någon vill uppmärksamma en för att man har lagt ner mycket arbete.

Rasmus Roslin som nu tar studenten från fordonsprogrammet har ett stort motorintresse och vet vad han kommer att lägga sina stipendiepengar på: reservdelar.

– Vi får bara se vad som går sönder först, skrattar han.