En lärmiljö med smak av havet

Ystad Artikeln publicerades
Cornelia Berglund testar utrustningen tillsammans Noomi och Melka Antonsson-Berglund.
Foto: Mark Hanlon
Cornelia Berglund testar utrustningen tillsammans Noomi och Melka Antonsson-Berglund.

Framför de mörkblåa väggarna hänger spökgarn fulla med snäckor och i ett stort skåp med runda hål kan man testa sin rädsla och känna sig fram. Det nya klassrummet för den marinpedagogiska verksamheten är en plats där eleverna både får lukta och smaka på havet.

I snart tre år har Marietorps naturskola bedrivit marinpedagogisk verksamhet ute vid Marinan. Nu har deras lokal omvandlats till en plats som mer påminner om det riktiga havet vilket firades med öppet hus.

– Vartannat andetag kommer från havet och det är viktigt för oss att lyfta det positiva med Östersjön. Vi vill skapa ett intresse för hur vi hållbart kan ta hand om våra hav och visa på de små sakerna alla kan göra i vardagen, säger Leonor Lavröd som är marinpedagog och har varit med i verksamheten sedan i mars.

Leonor Lavröd är både lärare och marinbiolog och arbetar nu heltid som marinpedagog.
Foto: Mark Hanlon
Leonor Lavröd är både lärare och marinbiolog och arbetar nu heltid som marinpedagog.

För henne är det viktigaste att barnen får upp intresset för varför vi ska bry oss om havet.

– Elever har kommit fram och frågat hur man blir marinbiolog när de har varit här och det är ju väldigt kul.

I lokalen finns akvarium med sandräkor, märlkräftor, pungräkor och plattfisk. Och på ett annat bord står glasburkar fulla av vatten med olika salthalter som eleverna får lära sig känna igen genom både smak och användning av mätinstrument.

En karta över Ystad kommun påminner besökarna om att bara en tredjedel av kommunen befinner sig på land. Två tredjedelar av kommunen befinner sig faktiskt till havs vilket visar på vikten av att lära sig mer om livet under ytan.

Leonor Lavröd är nöjd med både verksamheten och den nya lärmiljön

–Jag trivs som fisken i vattnet, säger hon och ler.