En man död efter vindsbrand på Fridhemsgatan

Ystad Artikeln publicerades
Hålen i taket reparerades redan på nyårsaftonens förmiddag.
Foto:Sprisse Nilsson
Hålen i taket reparerades redan på nyårsaftonens förmiddag.

En kraftig vindsbrand bröt ut på Fridhemsgatan under natten till nyårsaftonen. Flera lägenheter i fastigheten rök- och vattenskadades och en man hittades senare död, eventuellt till följd av rök som trängt in i bostaden.

Strax före klockan halv elva upptäckte en boende på Fridhemsgatan 5 att det kom brandrök från köksfläkten, och larmade därför räddningstjänsten. I det allra första skedet trodde man därför att det rörde sig om en mindre brand i en köksfläkt.

– Men när vi närmade oss platsen och såg röken blev det ett stort pådrag. Det var en fullt utvecklad vindsbrand, förklarar räddningsledaren Roger Larsson.

Ystad räddningstjänst fick förstärkning från Skurup, Tomelilla, Simrishamn och Gärsnäs och dessutom tillkallades ledningsstöd från Lund. Rökdykare sattes in mot branden i vindsförrådet, och samtidigt började man knacka på i lägenheterna i tre trappuppgångar där röken trängt in.

– Omkring 25 personer evakuerades till Österporthallen, säger Roger Larsson.

Räddningstjänsten knackade på dörrarna till de olika lägenheterna, och i ett par fall krossade man fönsterrutor när ingen öppnade. I en av de lägenheter, där man inte fick något svar, bedömde man dock att läget inte var så akut.

– Vi bankade på allt vad vi kunde, men eftersom det var en branddörr hade det krävts mycket våld för att bryta upp den. Den lägenheten låg en bit bort från branden, och där var det inte så mycket rök, säger Roger Larsson.

Räddningstjänsten dröjde därför med att ta sig in i lägenheten. När man senare fick tillgång till huvudnyckeln och gick in i bostaden upptäcktes en 73-årig man död på toaletten.

– När vi kom in i lägenheten var där inte mycket rök, så det är oklart om mannen dog av röken eller om det rörde sig om ett sjukdomsfall, säger Roger Larsson.

Troligen kommer mannen att obduceras för att dödsorsaken ska kunna fastställas.

De evakuerade lägenheterna sanerades med bland annat rökätare, och senare på natten kunde de flesta hyresgäster återvända. Tre bostäder är dock fortfarande obeboeliga och kommer troligen att vara det ytterligare ett par dagar. Det rör sig om de båda vindslägenheter som ligger bredvid det förråd där elden startade, samt lägenheten direkt under.

Polisens tekniker kommer till platsen redan i dag, onsdag, för att utreda vad som kan ha orsakat den. I nuläget betecknas den dock som mordbrand.

En av de hyresgäster som drabbades av nattens dramatiska händelser var Annika Svensson, som dock inte befann sig i bostaden när det började brinna.

– Min dotter, som sov över hos en kompis i närheten, ringde och fick tag på mig. Jag kom hit vid halv tolv, och var rädd att det var i min lägenhet det brann. Det var fullt med brandbilar här, och min altandörr var sönderslagen, berättar hon.

Det visade sig dock att lägenheten hade klarat sig utan större skador.

– Men man känner ett stort obehag, särskilt med tanke på mannen som avled, säger Annika Svensson.

En kvinna som bor på bottenvåningen i det drabbade huset berättar att det var mycket rök i trappuppgången.

– Räddningstjänsten knackade på hos mig, men jag fick lov att stanna kvar i lägenheten om jag inte gick ut, berättar hon.

På den ena sidan av huset hade det då börjat ramla ner takpannor och andra föremål, och den gården stängdes av.

Roger Wahlund bor i en av marklägenheterna mittemot den drabbade fastigheten.

– Jag satt och tittade på tv, när jag såg hur det blinkade blått ute på gården. Jag gick ut, och det var hur mycket rök som helst på gården, det var som en tät dimma. Och sammanlagt var det sju brandbilar här.

Under nyårsaftonens morgon övertog fastighetsägaren, Ystadbostäder, ansvaret för situationen. Då påbörjade också reparationen av taket.