En mustasch mindre på rådhuset

Ystad Artikeln publicerades

Ystads kommuns mest karaktäristiska mustasch har lämnat Nya rådhuset. På fredagen avtackades direktör Erling Alm efter 27 år i kommunens tjänst. Nu tar han plats som domare i miljödomstolen i Växjö.

– Det bästa med jobbet i Ystad är att det varit så skiftande, så mångfacetterat, säger Erling Alm.

Den 1 augusti 1984 började han som gatuchef. Under årens lopp utökades hans arbetsuppgifter med bland annat ansvar för kommunens fastigheter. En tid var han vd i Assy, Skurups, Sjöbos och Ystads gemensamma avfallsbolag som sedan gick upp i Sysav.

Sedan 2006 har Erling Alm varit direktör för strategiska frågor. Som sådan har han sysslat med energi-, va- och erosionsfrågor.

– Erosionen har varit det som uppmärksammats mest, men inte det jag sysslat med mest, konstaterar han.

Hur det än är med Erling Alms arbetsuppgifter är det onekligen kampen mot erosionen och för strandfodringen han blivit mest känd. Det var också den de flesta av gästerna som kom för att avtacka honom uppehöll sig kring.

– Det Erling Alm gjort för erosionsfrågan i Sverige är ovärderligt och unikt, sade Mats Åkesson, teknikkonsultföretaget Sweco.

Miljödomstolen nästa

Erling Alm, som blir 64 år i år, bestämde sig tidigt för att när tillståndet för att få lägga ut sand var i hamn, skulle han sluta i Ystads kommun. Sagt och gjort. Men när han nu gjort sin sista dag är det inte pensio-närslivet som väntar, utan en tjänst som domare i miljödomstolen i Växjö.

– Vi önskar honom lycka till med det nya uppdraget, sade kommunalrådet Kristina Jönsson (M) som stod först i den långa raden av uppvaktande gäster.

27 år i kommunal tjänst är en lång tid. Den utmärkande mustaschen har varit med längre än så.

– Sedan 1970, berättar han. Jag skaffade den när jag tentaläste under utbildningstiden på Lunds tekniska högskola och sedan har den hängt med, om än i olika längd.