Annons

En rond att skratta åt

Varje onsdag får avdelning 3 på Ystads lasarett ett annorlunda besök. Då syns inga vita rockar eller stetoskop. I stället har besökarna färgglada kläder och röda näsor. Det är sjukhusclownerna som går rond.
Ystad • Publicerad 22 september 2010
Sara Moberg vilar på soffan i dagrummet, medan sjukhusclownerna Laijla och Sven skojar, trollar och sjunger.
Sara Moberg vilar på soffan i dagrummet, medan sjukhusclownerna Laijla och Sven skojar, trollar och sjunger.Foto: 
Sara Moberg vilar på soffan i dagrummet, medan sjukhusclownerna Laijla och Sven skojar, trollar och sjunger. Bild: mark hanlon
Sara Moberg vilar på soffan i dagrummet, medan sjukhusclownerna Laijla och Sven skojar, trollar och sjunger. Bild: mark hanlonFoto: 
När sjukhusclownerna går rond är de vita rockarna och stetoskopen utbytta mot röd näsa och en glad hatt.
När sjukhusclownerna går rond är de vita rockarna och stetoskopen utbytta mot röd näsa och en glad hatt.Foto: 
När sjukhusclownerna går rond är de vita rockarna och stetoskopen utbytta mot röd näsa och en glad hatt.
När sjukhusclownerna går rond är de vita rockarna och stetoskopen utbytta mot röd näsa och en glad hatt.Foto: 

Sara Moberg, tio år kommer ut från en av salarna i vit sjukhusrock och med bandage om armen. Efter kommer hennes mamma Madelen Moberg.

– Det är någon som följer efter dig, viskar clownen Laijla till Sara. Bara så att du vet. Vänd dig inte om.

Annons

Sara Moberg ler lite och fortsätter till dagrummet.

– Hela vår verksamhet handlar om att skapa möten, säger Laijla, som egentligen heter Kicki Kjernli och hennes kollega Sven, Rodrigo Flores.

De båda ingår i Clownronden som är en grupp professionella artister, specialutbildade för att arbeta med sjuka och funktionsnedsatta barn och ungdomar. Redan 1997 började de gå rond på barnklinikerna i Malmö Helsingborg och Kristianstad. Med start i september i år finns de även på Ystads lasarett.

– Vi har fått pengar av allmänna arvsfonden till ett projekt om 13 veckor i Ystad och vi hoppas vi får fortsätta, säger Kicki Kjernli.

Det hoppas även Carina Folklander, som är enhetschef på avdelning 3, där barn och ungdomar vårdas. Där finns såväl medicinska, som ortopedi- och kirurgpatienter.

– Jag har arbetat på barnkliniken i Lund tidigare och mycket god erfarenhet av clownerna. De får både barnen och deras föräldrar att slappna av och piggar dessutom upp personalen.

Laijla och Sven har ingen inövad föreställning och de vet inte exakt vad som väntar dem när de går in till nästa patient.

Malin Larsson har nyligen vaknat efter en operation är och är inte helt pigg. Trots det får Sven och Laijla henne att fånga såpbubblorna som Laijla blåser.

– Clownerna är kul, tycker pappa Andreas Larsson, som inte lyckades fånga särskilt många såpbubblor.

Alla Sven och Laijla möter är inte lika positiva. En del är skeptiska, andra till och med lite rädda för clowner.

– Men vi är inte som vanliga sminkade cirkusclowner, säger Sven. Allt bygger på improvisation och intuition. Det är lite som att gå balansgång, att hitta rätt nivå och nå fram till barnen och deras föräldrar och vinna deras förtroende. Då kan vi vända vistelsen på sjukhus till något positivt.

Cecilia Billgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons