En ros är en ros är en ros

Ystad Artikeln publicerades

Denna veckan kulminerar blomningen, någon vecka tidigare än vad som brukar vara fallet. "Så skynda hit", manar Ingegerd Haraldsson som med varsam hand sköter Rosariet. Det finns många rosor som börjar på bokstaven a.

Varje morgon går hon en runda i rosenträdgården vid Klostret, klipper blommor som är på väg att vissna, vattnar och lägger nyklippta rosenblommor i det lilla springvattnet som porlar här.

Inifrån Klostret hörs munkarnas sång. Den passar bra här i den rofyllda trädgården.

Astrid Lindgren, Albertine, Amelia och Alchymisten - det är alla rosor i Rosariet i Ystad som börjar på a.

Den gulorangeröda Alchymistrosen är en modern ros som återkommer på flera ställen i Rosariet. Den är vacker och ser ut att ha fyra små rosor i varje ros.

- Plockar man bort vissna blommor förlängs blomningen, berättar Ingegerd Haraldsson.

En del rosor återblommar under hela sommaren, men många blommar bara en gång.

Även en klosterträdgård kan hemsökas av löss. Då brukar Ingegerd Haraldsson spruta knopparna med kallt vatten, eller tar hon till den allra enklaste, manuella metoden. Hon krossar lössen med handkraft.

Rosenåret har det varit lite si och så med efter den sena frosten i maj. Men rosorna i Rosariet klarade sig eftersom de står skyddade inne i stan där det är någon grad varmare än ute på oskyddade landet.

Det finns ett 100-tal sorters rosor i Rosariet. Här växer nya sorter och gamla rosor som Aptotekarrosen.

Från Alchymisten är inte steget långt till Strindbergsrosen. Alkemins hemligheter utforskade som bekant Strindberg, och rosen som bär hans namn räddades från en trädgård inne i Ystad. Rosen nämner Strindberg i en av sina skrifter.

Ingegerd Haraldsson stortrivs med sitt jobb. Sanningen att säga ser hon det inte riktigt som ett arbete att få göra det som hon tycker nästan bäst om- att se till så att rosorna och de andra växterna i klosterträdgårdarna växer och trivs.

- Detta är inte mitt jobb, det är min hobby.

Hon har också fått frågan:

- Hur mycket får du betala för att vara här.

I hennes arbetsuppgifter ingår också att sköta de övriga Klosterträdgårdarna med pioner, örter och så kålgården.

Ingegerd Haraldsson har en favoritros, den vita Madame Hardy.

- Jag tycker om vita rosor. Och så doftar den så gott.

Rosariet är alltid öppet för besökare. Populärt är att komma hit vid lunchtid, ha med sig något att äta och sitta och njuta av rosenprakten.
Ulf MårtenssonYstad A till Ö - A