En skön stund för kroppen

Ystad Artikeln publicerades

I sin lokal på Västra Vallgatan erbjuder Noalcham Hantke en oas i vardags-stressen. Med hårda nypor kramar hon värken ur kroppen på sina kunder.

Väggarna i den lilla lokalen är målade i varma, lugna färger. Östasiatisk musik porlar fram ur en stereo och bidrar till den rofyllda stämningen.

På den stora sängen som dominerar rummet ligger Denise Carrier. Hon ser helt avslappnad ut medan Noalcham Hantke jobbar med hennes rygg och tänjer hennes armar och ben.

– Jag somnar i bland. Om man är stressad i sitt vardagliga liv så är detta väldigt avslappnande, säger hon.

Denise Carrier fastnade direkt efter första behandlingen. Nu går hon och får massage regelbundet.

Sängen hon ligger på är specialkonstruerad för thailändsk massage och nödvändig när Noalcham måste upp och gå på ryggen på den hon masserar.

– I thailändsk massage använder man inte bara händerna. Man använder armbågar och knän också, berättar hon. I nästan fyra år har hon drivit sin massagesalong i Ystad. Det började i liten skala och har växt med åren.

Men fortfarande är det de positiva reaktionerna från kunderna som är hennes drivkraft. Genom åren har det blivit en hel anteckningsbok fylld med hälsningar från kunder som blivit kvitt smärta och spänningar.

– Efter att jag jobbat på någon så säger de ibland att det känns som om de kan flyga hem, säger hon och ler stort.

Tidigare jobbade Noalcham Hantke med telefonsupport på ett stort japanskt företag i Thailand. Hon tröttnade på sina arbetsuppgifter, skolade om sig och jobbade som massös när hon träffade sin svenske man och flyttade med honom till Ystad för drygt fyra år sedan. Sedan maken dog för ett år sedan har massagen gått från att vara ett tillskott i hushållskassan till att bli hennes försörjning. Hon jobbar för att verksamheten ska växa och nyligen utökade hon med en lokal i Malmö.

På Hantkes Thaimassage erbjuds dels klassisk thailändsk massage med långa tryck på vissa punkter som gör att spänningar i kroppen släpper. Men om kunderna har ont på något speciellt ställe kan hon också jobba speciellt just den kroppsdelen.

Kundkrets är blandad med både kvinnor och män i åldrar mellan 16 och 85 år.

En stor del av de som kommer till henne har varit i Thailand och fått massage och vill återuppleva semesterns avkoppling.

– Det är en skön stund för kroppen, säger Noalcham Hantke och önskar att fler unnade sig själv en sådan stund.

Martin Ekelund

0411-55 78 06

martin.ekelund@allehandasyd.se

a Noalcham Hantke

Yrke: Thailändsk massör

Ålder: 40 år

Bor: I centrala Ystad

Familj: En son 15 år