Ett av landets bästa fik finns i Ystad

Ystad Artikeln publicerades

Ett av Sveriges bästa fik ligger vid Österportstorg i Ystad. Söderberg & Sara bageri korades av White Guide Café till årets stjärnskott på den svenska kaféhimlen.

– Det är de värda. Det är kvalitet på allt de gör, med bra råvaror och de kommer med nya grejer hela tiden, säger stamgästen och Tomelillabon Anne-Line Scheele som på tisdagen tog med kollegorna Helene Grafman och Helena Berlin.

Samtidigt i Stockholm jublade Tilde Möller och Per Söderberg efter att ha tagit emot priset.

– Vi är jätteglada och nöjda med dem som jobbar hos oss och peppade att fortsätta, sa Tilde Möller.

Kvalitet genomsyrar

Motiveringen lyder: ”För att med framgång ha skapat en sympatisk kombination av fantastiskt kaffe och lysande ekologiskt bagerihantverk på ett och samma café där kvalitet genomsyrar hela upplevelsen.”

Maya Kraft har jobbat på Söderberg & Sara i tre månader.

– Det är kul, trevlig, familjär stämning här. Det är många trevliga stammisar. I början rättade de mig om jag tog för lite betalt, det är ju lite ovanligt.

Marianne och Göran Silfverhielm har precis avslutat tisdagsmiddagens fika.

– Vi går ofta hit. Vi är riktiga fikafreakar.

Paret Silfverhielm kommer från Stockholm men har sitt sommarställe i Skårby utanför Ystad. Deras devis är ingen dag utan fika. De tycker att det är väl sörjt med fiken i trakten.

Vid en prisutdelning på tisdagen på Café Opera i Stockholm presenterades kaféerna i White Guide Café 2014, 263 av 350 testade.

Olika kategorier

Dessutom korades pristagare i olika kategorier. Till årets bästa kafé valdes Johan & Nyström konceptbutik på Södermalm i Stockholm. Flera skånska kaféer prisades. Årets fikaställe blev Pâtisserie David i Malmö och Årets värt en resa ett klassiskt fikaställe, Flickorna Lundgren på Skäret.