Ett äventyr att hitta rätt hållplats i Ystad – häng med!

Ystad ,
Foto: Malin Palm

Lagom till hemfärd dag två av tågstoppet försökte jag lära mig var ersättningsbussarna i Ystad egentligen avgår ifrån.

Det var inte helt lätt, trots hjälp från kollegan.

Kl 06.45

På tisdagsmorgonen blev det skjuts med en vän som körde Malmö-Simrishamn. Han har av skäl som inte behöver nämnas bestämt sig för att övernatta där på östra sidan, inom gångavstånd från sin arbetsplats. Skjutsen gav i vilket fall 30 minuter mer sömn, vilket är värt ganska mycket i min bok.

Kl 11.30

Ju längre arbetsdagen gick, och ju närmre den stundande hemfärden kom, desto mindre fokuserad blev jag: minnet av måndagens kaos och oron för att detta skulle upprepa sig tog upp för mycket av tankeverksamheten.

”Vi får ta tag i det här”, beslutade jag och kollegan.

”Nu reder vi ut var de här ersättningsbussarna egentligen stannar ifrån”.

Någon timme senare kom hon tillbaka till redaktionen med underlaget till vår förklarande artikel, och ingen av oss kände oss klokare. Försök hänga med nu:

Det finns en hållplats X i Ystad, och den är precis så hemlig som namnet antyder – hållplatsen har gått mig obemärkt förbi trots att jag hunnit passera den ett flertal gånger till och från stationen (den ligger vid Pressbyrån). På hållplats X stannar ersättningsbussarna – men inte de mot Simrishamn (de stannar på läge E på busstationen - den ”vanliga ersättningshållplatsen”), och inte alla bussar mot Svarte.

En buss till Svarte (Linje 1X) börjar på Hamnplan, läge A (vid den gratis pendlarparkeringen som inte fanns förrän på tisdagen) och stannar även på vanliga busstationen, även där på läge A, fast ett helt annat än just nämnda.

Hänger ni med? Inte jag heller. Systemet är så förvirrande att jag säkerligen irrat bort mig någonstans på vägen med denna text. Jag ska ta mig från Ystad till Svarte, är det nån som kan hjälpa mig dit?

Hur som helst lyckades vi få ner den här informationen på en karta, den hittar ni här. Hoppas att den kan vara till hjälp.

Kl 15.35

Hetaste tipset från en av chaufförerna som kör ersättningsbussar var att ta sig till läge A – nej, inte läge A på stationen, det andra läge A på Hamnplan. Därifrån avgår bussarna mot Svarte fem minuter över varje halvtimme.

Sitter på nämnda heta tips-buss när jag skriver detta, och hoppas på en smidigare hemfärd än måndagens.

Läs också: