Extremt hög brandrisk vid årets skörd

Valleberga. Artikeln publicerades
Gert-Inge Persson har två brandsläckare med på skördetröskan.
Foto: Henric Tiselius
Gert-Inge Persson har två brandsläckare med på skördetröskan.

Det är inte bara skogar som kan brinna. Nu är det så torrt i markerna att länsstyrelsen går ut och varnar för den höga brandrisken vid allt skördearbete. Ystads Allehanda åkte till Valleberga för att kolla hur problemet löses vid tröskandet här.

Året är hårt mot lantbrukarna. Inte bara är skördarna halverade i den extrema torkan, de kan även brinna upp i hettan. En metallbit mot en sten i marken kan räcka för att skapa en blixtsnabb brand över åkrarna. Gert-Inge Persson, anställd vid maskinuthyraren Bröderna Björk i Löderup, tröskar under tisdagen raps med sin gröna Lexion 600 utanför Valleberga. Han har två nyligen kontrollerade brandsläckare med sig.

– Raps går an och skörda, men korn och vete är mycket eldfängt och då ser man mycket eventuella stenar sämre, menar han. Brandsläckarna i all ära, men det viktigaste är att varje morgon se till att man inte har med sig damm från gårdagen i maskinen. Damm och motorer är ingen vidare kombination när dessutom torkan är så extrem, säger han.

Den höga brandrisken förstärks av att man knappast kan ha med sig mängder av vatten. I Danmark bildades nyligen gnistbildning av en skördetröska med explosionsartad utveckling. Det gäller att identifiera eventuella risker och eventuellt skörda med högre stubb och lägre hastighet. Och att man snabbt kan nå 112 vid behov.

– Jag har arbetat med det här i 30 år och aldrig varit med om något liknande, menar Gert-Inge Persson.

– Men ta i trä, än så länge har jag inte varit med om några större tillbud. För om det tar eld på en åker med vete idag, då kan det gå mycket fort. Två brandsläckare kanske inte räcker långt, men man önskar ju framför allt att man aldrig behöver använda dem.

Rapsen tröskas på rot, vilket kan bidra något till minskad brandrisk vid skördandet.
Foto: Henric Tiselius
Rapsen tröskas på rot, vilket kan bidra något till minskad brandrisk vid skördandet.