Fallossymbol kompenserar för Falkholts graffitikonst

Ystad Artikeln publicerades
Det blir kulturförvaltningen som får punga ut med pengarna till statyn.
Foto:Dion Hinchcliffe CC BY-SA 2.0/ Mark Hanlon / Ulf Mårtensson
Det blir kulturförvaltningen som får punga ut med pengarna till statyn.

Kritiken mot Carolina Falkholts feministiska street art har nu lett till att kommunen kompenserar alla kränkta med en fallossymbol.

Ända sedan invigningen av Carolina Falkholts målningar på Parkgymnasiet och nere på Södra Dragongatan har kritiker upprörts av den explicita konsten där det kvinnliga könet exponeras. Några planer på att ta bort konsten har dock aldrig varit aktuellt. Däremot öppnas nu möjligheten för en annan form av kompensation.

– Med en ståndaktig fallossymbol mitt på Österportstorg hoppas vi kunna tysta kritikerna, säger inköpschef Karl-Uno Karlsson på Ystad kommun.

Konstverket som man vill beställa är en kopia av en klocka som står i tjeckiska Brno. Där har skapelsen snabbt fått smeknamnet the cock clock. Kombinationen av ett urverk i en fallossymbol är känd i konsthistorien som urologi.

– Vi strävar efter ett jämställt samhälle, men eftersom vi också vill vara feministiska menar vi att den här kompromissen med två snippor på en snopp uppfyller kraven på politiskt korrekthet, säger Karl-Uno Karlsson.

Från kommunens sida är man inte orolig över att den nya satsningen ska få invånarna att balla ur.

– Vår förhoppning är att Ystad med detta verk ska inlemma en ny dimension i den pittoreska stadsmiljön.

Om allt går enligt plan hoppas man att kön ska ringla sig lång till invigningen om precis ett år, 1 april 2017.

Obs: Den här artikeln publicerades den 1 april.