Fler duktiga Q-elever än någonsin

Ystad Artikeln publicerades
Q-elever i årskurs två på fordonsprogrammet 2017: Morgan Nilsson, Rasmus Roslin, Tim Malm Kvant och Ludvig Persson. Tungt vägande för att bli q-elev är hur eleven skött sig under sin första praktik på en bilverkstad. 2 bilder
Foto:Fredrik Sjöstrand
Q-elever i årskurs två på fordonsprogrammet 2017: Morgan Nilsson, Rasmus Roslin, Tim Malm Kvant och Ludvig Persson. Tungt vägande för att bli q-elev är hur eleven skött sig under sin första praktik på en bilverkstad.

På onsdagen blev fyra elever på fordonsprogrammet utsedda till q-elever, en prestigefylld utnämning som också innebär att de garanteras sommarjobb. Det är fler än något år tidigare.

Initiativet med att börja utse q-elever, som får extra praktiktid och garanterat sommarjobb för att de visat framfötterna under undervisningen, startade för fyra år sedan.

Men tidigare har inte så många som fyra elever utsetts i en elevkull, och något år blev det ingen alls.

– I år har vi också något färre elever än tidigare, så fyra q-elever av 17 är ju fantastiskt bra rent procentuellt sett. Men så är det också väldigt duktiga elever, säger läraren Berth Hansson.

I år gick äran till eleverna Morgan Nilsson, Rasmus Roslin, Tim Malm Kvant och Ludvig Persson.

– Det känns förstås jättekul, och väldigt skönt att vara garanteras jobb i sommar, säger Rasmus Roslin, 17 år från Skurup, som utbildar sig till bilskadereparatör.

Klasskompisen Ludvig Persson, 17 år från Ystad, utbildar sig till traktortekniker.

– Jag gillar den tunga sidan av branschen. Det är inte så kul att byta ut bildelar. Jag vill hellre arbeta som en smed i verkstan och gärna skapa egna lösningar. Sedan är det ändå mycket datorer i traktorer i dag och det är också kul.

Q-eleverna utsågs samtidigt som bilbranschen delade ut körkortsstipendier till elva fordonselever på Parkskolan som skött sina studier bra.

Körkortsstipendierna är en morot från bilbranschen, och delades i år ut för 17:e året.

Percy Gustavsson, vd för Bengtssons bil, och Peter Wallin, servicechef för Michelsens bil, delade ut stipendierna.

– Branschen uppskattar att vi behöver 1 500 nya biltekniker i år och nästa år bara i Skåne. Det är bara att gratulera dessa elever som ger sig in i en spännande bransch med många jobbmöjligheter, säger Percy Gustavsson.

Fakta

Stipendier 2017

Jonathan Andersson, Martin Corselli, Mariusz Fajt Bracik, Tim Malm Kvant, Emil Nilsson, Marcus Nilsson, Morgan Nilsson, Ludvig Persson, Rasmus Roslin, Anton Svensson och Joel Österlind.

Visa mer...