Fler fästingar än vanligt - badare varnas

Ystad Artikeln publicerades
Foto:Aas, Erlend

Juli månad har varit perfekt för fästingen. Nu varnas besökare till Sandhammaren.

Distriktssköterskan Ann-Margareth Lundin på Novakliniken i Ystad tycker att man ska vara extra försiktig just nu.

– Sandhammaren, eller rättare sagt området ovanför stranden, är värst drabbat i vår del av Sverige. Jag tycker inte att de som saknar vaccin bör besöka Sandhammaren, säger hon.

Fästingen trivs bäst med en blandning av regn och sol och det är precis det vi haft hittills i juli. En varm och fuktig vår har också bidragit.

Och även om det i just sydöstra Skåne handlar om få fall, ett par om året, tycker hon att man ska vara försiktig.

– Uppmärksamheten i media har lett till att vi i dag har kanske 20-25 som varje dag vaccinerar sig hos oss. Och med tanke på vilka obehagliga följder ett bett kan ge är det bättre att ta det säkra före det osäkra, säger Ann-Margareth Lundin.

Skåne har i jämförelse med Stockholmsområdet och Åland få fall av TBE, det handlar om 8-10 per år. I Skåne är det mest runt Höör, Eljaröd, Åhus och Immeln som fästingen trivs bäst. Även Bornholm har många fästingar.

Ann-Margareth Lundin uppmanar alla som är ute i skog och mark och se över varandra vid hemkomsten.

– Fästingen har ett litet bedövningsmedel i sitt saliv som gör att man inte direkt märker att de satt sig på dig. Sedan kan de suga blod och det börjar klia, säger hon.

TBE står för tick-borne encephalitis och kallas fästingburen hjärninflammation på svenska. Sjukdomen orsakas av ett virus som ett fåtal fästingar bär på.

Första tecknen är hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, ljuskänslighet och yrsel.

– Det finns inga exakta siffror ännu men min känsla är att vi har ett riktigt fästingår i år. Vi har fått rapporter om ovanligt många, säger Ann-Margareth Lundin.

Enligt forskare i Östersjöområdet kan vi förväntas få allt fler fästingar på grund av klimatförändringarna.

Till skillnad från borrelia, som också drabbar via fästingen, finns det vaccin mot TBE som fungerar bra. Borrelia däremot måste behandlas med antibiotika. Det finns än så länge inget vaccin.

En allvarligare form av borrelia kan drabba nervsystemet, neuroborrelios. Då kan även ansiktet tillfälligt förlamas. Det sker hos mindre än var tionde som drabbas och visar sig en till två månader efter bettet.

Ann-Margareth Lundin tycker att besökare till Sandhammaren ska ta det extra försiktigt.

– Har man inte vaccinerat sig bör man undvika det området, säger hon.