Flera sydöstskånska krogar kan vinna pris: ”Mästarklass”

Ystad Artikeln publicerades

Villa Strandvägen i Ystad och Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås är nominerade Skånska Gastronomiprisets mest åtråvärda utmärkelse, Årets skånska krog.

På torsdagsförmiddagen tillkännagav juryn nomineringarna till 2017 års pris och flera andra sydöstskånska matställen är nominerade i olika kategorier.

Daniel Berlin, Daniel Berlin Krog och Daniel Müllern, Villa Strandvägen.
Daniel Berlin, Daniel Berlin Krog och Daniel Müllern, Villa Strandvägen.

Ett enastående år för hela Skåne.

Så sammanfattar Thomas Kuutthanen, ordförande i Skånska Gastronomiprisets jury och till vardags master blender på Purity Vodka i Eslöv, det gångna året.

– Jag vill nog gå så långt att säga att Årets skånska krog lika gärna kan heta Årets svenska krog, säger han.

I år ligger två av de tre restaurangerna som nomineras till Årets skånska krog i sydöstra Skåne.

– Daniel Müllern på Villa Strandvägen i Ystad är en eldsjäl. Han blev ju Årets skånska stjärnskott på förra galan och på Villa Strandvägen, som han skapade från ingenting, är det nu absolut mästarklass. Det som är kul med Müllern är också att även om han inte är så gammal (43 år), så har han hunnit vara mentor för flera av stjärnkockarna i Malmö.

– När det gäller Daniel Berlin har han förstås skapat något enastående i Skåne Tranås som är hypat över hela världen, säger Thomas Kuutthanen.

Berlins och Müllerns krogar konkurrerar om priset med Vollmers i Malmö. Bröderna Ebbe och Mats Vollmer, som för övrigt har bott och gått i skola i Ystad, fick i år sin andra Michelinstjärna. Daniel Berlin Krog har också en.

Sin nominering kommenterar Daniel Müllern så här:

– Vi är oerhört hedrade och stolta. Vi har ett fantastiskt gäng som verkligen vill ta väl hand om våra gäster.

I kategorin Årets skånska värdskap är Talldungens värdshus i Brösarp en av de tre nominerade. För två år sedan blev restaurangen Årets skånska krog.

– Emma (Höök) och David (Levung-Höök) är ju passionerade personer som har gjort Talldungens värdshus till något fantastiskt, ett världsnamn där de lokala råvarorna sätts i fokus, säger Thomas Kuutthanen.

Årets skånska vinpris är ett nyinstiftat pris. Här är Nordic Sea Winery i Simrishamn och Vinfestivalen Smaka svenska viner, Skepparp, två av de tre nominerade.

– Vinfestivalen Smaka svenska viner är nominerade för att de just skapat en festival för svenska viner, som nu har kommit så långt i sin kvalitet att de förtjänar att lovprisas i en festival. Det är ett stort steg tycker vi, säger Thomas Kuutthanen.

– Nordic Sea Winery köper ju in sina viner, men skapar sedan sin egen profil för att exakt motsvara svenska folkets och inte minst Systembolagets dryckespreferenser.

Skånska Gastronomipriset delas ut i fem kategorier i samband med en stor galakväll den 19 januari på Malmö rådhus.

fakta

Även folket får välja

Ett av priserna som kommer att delas ut på galan den 19 januari är Årets skånska destination.

Till detta pris har juryn bakom Skånska gastronomipriset utsett 30 kandidater till en finalomgång, där skåningarna får gå in på webben och rösta.

Av de 30 finalisterna ligger 13 i sydöstra Skåne. De är:

Brösarps Gästis, Brösarp

Buhres Fisk, Kivik

Hörte Brygga, Skivarp

Kiviks Hotel, Kivik

Kiviks Äppelmarknad, Kivik

Mandelmanns Trädgårdar, Simrishamn

Nordic Sea Winery, Simrishamn

Olof Viktors Gårdsbutik, Glemmingebro

Skånes Matfestival, Brösarp

Söderberg & Sara Stenugnsbageri, Ystad

Talldungen Gårdshotell, Brösarp

Villa Strandvägen, Ystad

Ystad Saltsjöbad, Ystad

Visa mer...

Thomas Kuutthanen tycker att Skåne ofta blir bortglömt när svenska medier rapporterar om mat och dryck.

– De stora dagstidningarna och mattidningarna rapporterar nästa bara om krogar i Stockholm. Tittar man internationellt har New York Times på senare år hyllat Skåne som destination, och nu har även National Geographic listat Malmö som ett av de 21 hetaste resmålen inför nästa år. Inte minst för de som är intresserad av mat och dryck.

Att matkulturen är stark i just Skåne är inget som Thomas Kuutthanen tycker borde förvåna någon.

– Det finns något som sitter i den skånska själen, vårt förhållande till mat och dryck och att umgås medan vi äter och dricker, säger han.