Flyktingarna övar hjärt- och lungräddning

Köpingebro Artikeln publicerades
De ensamkommande flyktingkillarna på transitboendet övade under ledning av Bertil Björck i civilförsvarsbundet på att varva 30 tryck på bröstkorgen med två inblåsningar av luft i dockorna.
Foto:Cecilia Billgren
De ensamkommande flyktingkillarna på transitboendet övade under ledning av Bertil Björck i civilförsvarsbundet på att varva 30 tryck på bröstkorgen med två inblåsningar av luft i dockorna.

Personal och boende på asylboendet i Köpingebro förenade nytta och nöje när de gick en kurs i hjärt-lungräddning.

– Detta var bra, säger en av de boende.

På transitboendet i kontorsbyggnaden på det nedlagda sockerbruket i Köpingebro finns plats för inte mindre än 101 boende. Men just nu bor här bara åtta ensamkommande flyktingkillar.

– Trelleborg hyrde platser här av Ystads kommun. Men sedan de skärpta id-kontrollerna infördes kommer inte lika många den vägen och vi behöver inte platserna här i Köpingebro, säger Gerhard Gunnarsson som är samordnare på boendet.

De åtta flyktingar som nu bor på transitboendet är placerade där av Ystads kommun.

– Vårt primära mål är att ge dem mat och tak över huvudet, men vi försöker även aktivera dem. Vi har träffat lucia, haft tipsrunda och svenskundervisning i enklare form, säger Gerhard Gunnarsson, som tycker det är anmärkningsvärt hur ivriga de boende är att lära och förstå.

– Efter svensklektionerna sitter de här hela eftermiddagarna och halva nätterna och övar.

Boendet i den gamla administrationsbyggnaden har byggts upp med hjälp av frivilliga krafter i Civilförsvarsförbundet sydkustens frivilliga resursgrupp. Initiativet till tisdagens kurs i hjärt- och lungräddning kommer också från dem. Såväl de boende som personalen deltog.

– Utbildningen är verkligen bra. Vi arbetar ju med ungdomarna och behöver kunna detta. Samtidigt är det en aktivitet, säger Veronica Bondesson, som är en av de 16 som jobbar på asylboendet.

Hon får medhåll av de boende.

– Detta var bra, säger en av dem.