"Fokus ska ligga vad man gör – inte vilket kön man har"

Ystad Artikeln publicerades

… Vanja Tufvesson, som tillsammans med Tone Pedersen håller programmeringslägret Pink Programming Weekend i Fyledalen, med start på torsdag.

Berätta om lägret.

– Vi är två kvinnor som arbetar inom it och sällan träffar andra kvinnor som jobbar med it. Nu i sommar, när vi fick lite mer tid, kom idén att hålla ett läger för tjejer som är intresserade av it och programmering. Tydligen finns det ett jätteintresse för nu har vi fyllt lägret och till och med fått ta in en extra lärare. Så nu blir vi 16 tjejer och 3 lärare som träffas i fyra dagar.

Vad kommer att hända på lägret?

– Vi är på en gård i Fyledalen och kommer att ha genomgång av Java. Sen får alla mindre uppgifter att jobba med. Eftersom det bara är fyra dagar är det väldig basic: Att skriva och lösa små problem med hjälp av datorn.

– Det finns många programmeringsevent, men när man kommer som tjej till ett sådant event och upptäcker att man kanske är enda tjejen blir det att man sticker ut på grund av det. Vi vill att de här tjejerna ska kunna träffas och att fokus ska ligga vad man gör – inte vilket kön man har.

Varför är branschen så mansdominerad?

– Jag tror att det blir en negativ spiral. De som är intresserade har inga kvinnliga förebilder och inga kvinnor som kan inspirera dem att gå vidare. Då kommer tankarna att "passar jag in här?". Det är inte så att män inte vill ha fler kvinnor i branschen – alla män jag pratat med vill ha in fler kvinnor, men om det ska ske måste vi vända spiralen. Nu ska det bli jättekul att träffa tjejerna och höra om deras bakgrund och förväntningar på lägret.

Vad har du för förväntningar?

– Just nu, några dagar innan, är jag jättenervös. Det ska bli jättekul att träffa alla och skapa ett nätverk. Sen förväntar vi oss inte att deltagarna blir några experter efter fyra dagar, men vårt mål är att de ska tycka att det är tillräckligt kul för att vilja pröva igen.