Gryningspyromanens tid i häktet förlängs – igen: ”Vi räknar med åtal”

Västerås Artikeln publicerades
På lördag har Gryningspyromanen Ulf Borgström suttit häktad i 100 dagar.
Foto: Bass Nilsson
På lördag har Gryningspyromanen Ulf Borgström suttit häktad i 100 dagar.

Åtalet mot Gryningspyromanen Ulf Borgström hart skjutits upp igen. Utredningen där han är misstänkt för försök till mordbrand är klar, men Borgström och hans försvarare har inte hunnit gå igenom materialet.

– Vi har slutdelgett dem, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad.

Ulf Borgström har suttit häktad sedan den 19 januari i år misstänkt för att ha försökt tända eld på ett rum på socialförvaltningen i Köping. Han anklagas för att ha krossat en ruta i entrédörren på förvaltningsbyggnaden och sedan kastat in ett föremål för att sätta eld, men det misslyckades.

Ulf Borgström är också misstänkt för grov våld mot tjänsteman samma dag som han greps av polis.

Utredningen har dragit ut på tiden. På torsdagen skulle åklagaren ha väckt åtal, men tiden förlängdes till den 8 maj.

– Utredningen är klar. Försvaret och den misstänkte fick ta del av den i måndags. Nu ska de gå igenom den, säger Fredrik Ingblad.

– Vi räknar med åtal den 8 maj.

Det är en konflikt med socialförvaltningen i Köping ska ligga bakom mordbrandsförsöket. Ulf Borgström slutade att betala sin hyra sedan han tvingats att avsluta en yrkesutbildning till hovslagare.

Under tiden i häktet har Gryningspyromanen, mot sin vilja, gått igenom en paragraf 7-undersökning, en liten sinnesundersökning. Slutsatsen i den är att Ulf Borgström kan ha lidit av en psykisk störning när det brottet begicks.

Rättsmedicinalverket som gjort undersökningen säger i intyget att det finns skäl att genomföra en rättspsykiatrisk undersökning om Ulf Borgström fälls för de brott han anklagas för.

Ulf Borgström nekar till anklagelserna. Han ska nu tillsammans med sin försvarare gå igenom den färdiga förundersökningen.

– Jag har i nuläget inga kommentarer, säger advokat Viktor Svartz, som försvarar Ulf Borgström.

Bollhusgatan Ystad.
Bollhusgatan Ystad.

Ulf Borgström släpptes ur fängelset i mars 2016 efter att ha avtjänat ett straff på åtta års fängelse för en grov mordbrand på Bollhusgatan i Ystad 2010. Han har sedan dess bott i Västmanland.

Läs mer: Han har nya bevis mot Gryningspyromanen

Läs mer: Ulf Borgström har fått kvarts miljon i skadestånd

Läs mer: Borgströms liv har kantats av brottslighet

Läs mer: Ulf Borgströms sista dygn i frihet

Läs mer: Spanaren som inte gav upp jakten på Gryningspyromanen