Förlossningen i Ystad populärast i Skåne

Ystad Artikeln publicerades
Sedan i juni erbjuder Ystad möjlighet till vattenförlossning - något man är ensam om i Sverige. "Ett höj- och sänkbart badkar är betalt och på väg", berättar enhetscheferna Bodil Herrlin och Birthe Andreasen.
Foto:Sprisse Nilsson
Sedan i juni erbjuder Ystad möjlighet till vattenförlossning - något man är ensam om i Sverige. "Ett höj- och sänkbart badkar är betalt och på väg", berättar enhetscheferna Bodil Herrlin och Birthe Andreasen.

Ystads BB är bland de populäraste i Sverige. I en pågående mätning ligger förlossningskliniken i Ystad just nu på sjunde plats. Och i Skåne leder Ystad överlägset.

Webbplatsen enbrastart.se genomför en mätning bland landets alla förlossningskliniker, där kvinnor som fött barn 2014–2016 får sätta betyg på vården. Hittills har 3 500 kvinnor i hela Sverige svarat på enkäten och en topplista har tagit form.

– Det är ju inte så vetenskapligt, men känns ändå roligt förstås, säger Birthe Andreasen, enhetschef i Ystad.

Hon och chefskollegan Bodil Herrlin medger lite generat att allt inte är perfekt och att det finns saker även Ystads förlossning kan bli bättre på. Men när YA ber dem fokusera på deras popularitet tror de att en orsak till topplaceringen kan vara vikten de lägger på ett personligt bemötande.

– Vi är ju så mycket som möjligt med mammorna, där tror jag vi utmärker oss jämfört med andra, funderar Birthe Andreasen.

– Och vi är noga med att bedöma alla individuellt. Alla är ju olika och så långt som möjligt försöker vi tillmötesgå de önskemål som kan dyka upp, fyller Bodil Herrlin på.

Att BB-vården i Ystad inte har någon tidsgräns för hur länge nyförlösta mammor får stanna kvar på lasarettet efter förlossningen, tror de också bidrar till populariteten.

– Ja, jag tror framför allt att det är förstföderskor som känner en trygghet i det. Vi tvingar ingen att åka hem, men ändå är det så att i genomsnitt stannar de nyförlösta bara i två dygn, säger Birthe Andreasen.

På topplistans förstaplats ligger BB Sophia i Stockholm.

Liksom trean på listan - Södra BB i Stockholm – har den förlossningskliniken lagts ner sedan mätningarna startade.

– Alla klinikerna längst upp på listan är mindre enheter, det är nog en fingervisning om vad folk vill ha. Vi är ju inte heller så stora, funderar Bodil Herrlin.

I samarbete med just BB Sophia och Södra BB har Ystad sedan i somras erbjudit vattenförlossningar eftersom de ingått i samma studie.

– Nu, sedan de andra klinikerna lagt ner, är vi ensamma kvar i studien, men vi fortsätter. Vi har inte haft fler än 15 vattenförlossningar sedan starten men det känns bra att erbjuda möjligheter också för lite ovanligare krav, säger Bodil Herrlin.

Satsningen på familjerum, där papporna så långt som möjligt ska få stanna kvar med familjen efter förlossningen, tror både Birthe Andreasen och Bodil Herrlin också bidrar till Ystads popularitet.

– Vi är ensamma i Skåne om att kombinera förlossning och BB också, och det tror jag ökar den personliga känslan. Det är samma vårdpersonal man träffar både före och efter, och det ökar nog tryggheten, säger Birthe Andreasen.

FAKTA

50-i-topp-listan

Fem skånska förlossningskliniker finns med på listan. Ystad, på sjunde plats, ligger bäst till i länet:

7. Ystad.

16. Kristianstad.

36. Malmö.

41. Lund.

43. Helsingborg.

Visa mer...