Annons

Forna tiders borg grävs fram

En borg som den danske kungen använde för att bevaka sillfisket och visa sin makt. Allt begravt under byggnader och asfalt. – Vi har redan hittat tegelstenar och små detaljer som spikar.
Ystad • Publicerad 1 september 2012
1927 gjordes en omfattande utgrävning i området där man tydligt kunde se hur en borg legat där nu Ungdomens Hus ligger.Foto: Sprisse Nilsson Bilden ovanför: 1927 gjordes en omfattande utgrävning i området där man tydligt kunde se hur en borg legat där nu Ungdomens hus ligger.F
1927 gjordes en omfattande utgrävning i området där man tydligt kunde se hur en borg legat där nu Ungdomens Hus ligger.Foto: Sprisse Nilsson Bilden ovanför: 1927 gjordes en omfattande utgrävning i området där man tydligt kunde se hur en borg legat där nu Ungdomens hus ligger.FFoto: Sprisse Nilsson Bilden ovanför: 1927 gjordes en omfattande utgrävning i området där man tydligt kunde se hur en borg legat där nu Ungdomens hus ligger.F
Bilden till vänster: Johan Wallin och Anders Ohlsson gräver i mindre hål för att hitta delar av den gamla borgen som en gång låg i området. ”Vi har redan hittat tegelstenar, spikar och tydliga tecken på en vallgrav”, säger Anders Ohlsson.
Bilden till vänster: Johan Wallin och Anders Ohlsson gräver i mindre hål för att hitta delar av den gamla borgen som en gång låg i området. ”Vi har redan hittat tegelstenar, spikar och tydliga tecken på en vallgrav”, säger Anders Ohlsson.Foto: 

Det berättar arkeologen Anders Ohlsson när han står i grävhålet alldeles bakom Ungdomens hus.

Tillsammans med kollegan Johan Wallin och några medgrävare ska de under två veckor gräva mindre bitar i området.

Annons

Allt på uppdrag av Fornminnesföreningen och med pengar från Borgska fonden.

Men redan nu kan de anta hur området såg ut på 1200-talet. Den mer omfattande utgrävning som gjordes 1927 visade tydligt att här en gång legat en stor borg med dubbla vallgravar.

– Eftersom det finns liknande borgar runt om i Skåne, bland annat i Falsterbo, så utgår vi ifrån att det såg likadant ut här, säger Johan Wallin.

Viktigaste fynden

På den tiden fanns egentligen inget sammanhängande rike utan olika maktgrupper samarbetade med varandra.

– Vi vet ju att sillfisket var grunden till mycket av makt och rikedom på den tiden. Så det ligger nära till hands att utgå från att de olika borgarna var sätt att bevaka sillfisket, säger Anders Ohlsson.

De viktigaste fynden hittills är en tegelsten men medan vi står och pratar hittar de även en tegelpanna, en så kallad munknunnepanna från samma tid.

– Kul, då vet vi att vi är på rätt spår, säger Anders Ohlsson.

Tecken på vallgrav

De har också hittat tydliga tecken på en vallgrav redan. I nästa vecka börjar också grävningar ett tiotal meter längre västerut.

Annons

– Vi kan bara gissa att vi kommer hitta fler fynd från borgen. Det beror alldeles på hur man har schaktat här vid alla byggnationer, säger Johan Wallin.

Hela området vid Österportshallen, Ungdomens hus och den gamla snickerifabriken har förändrats så många gånger att det idag är svårt att veta var man ska gräva.

– Vi får ta de platser där vi har lätt att komma åt, säger Anders Ohlsson.

Taner Caliskan
Urban Nilmander
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons