Förslag: Res staty över Jan-Erik Brogren i Rögla

Ystad Artikeln publicerades

Det är dags att resa en staty över spelemannen Jan-Erik Brogren. Och statyn bör resas i hans hemby Rögla tillsammans med ett minnesmärke över byns resanderomer, enligt ett medborgarförslag.

Det är dags att resa en staty över spelemannen Jan-Erik Brogren. Statyn bör resas i hans hemby Rögla, menar Carl Bengtsson i ett medborgarförslag.
Foto: Bass Nilsson
Det är dags att resa en staty över spelemannen Jan-Erik Brogren. Statyn bör resas i hans hemby Rögla, menar Carl Bengtsson i ett medborgarförslag.

Det är Carl Bengtsson som skrivit ett medborgarförslag till kommunen. Bengtsson är i normala fall politisk vilde i kommunfullmäktige men i det här fallet skriver han som privatperson.

För några år sedan skickade en annan person in ett medborgarförslag med samma innebörd - res en staty över spelemannen Jan-Erik Brogren. Den gången blev det avslag.

Nu har saker och ting förändrats, menar Carl Bengtsson. De svenska romerna har nyligen fått ett minnesmärke vid marknadsfältet i Kivik och ett vid stationen i Sankt Olof.

Dessutom har romerna fått minnesplatser i Degeberga, Arkelstorp och Bromölla.

Så nu är det dags för Ystad kommun att hylla resanderomerna - eller tattarna som många hellre säger, skriver Carl Bengtsson i sitt förslag.

En av dessa var spelemannen Jan-Erik Brogren. Hans familj och familjen Cederholm var de ledande resanderomerna i Rögla (eller Rygla som byn egentligen heter), skriver Carl Bengtsson.

Statyn över spelemannen Brogren bör enligt hans förslag kompletteras med ett minnesmärke över ”Ryglatattarna”. Ett minnesmärke som bör innehålla typiska ord på resanderomani. skriver Carl Bengtsson i sitt förslag.

Han skriver även i sitt förslag att han tänker återkomma med ett förslag på staty på Ystads störste idrottsman, Erling Wahlgren.