Annons

Fortfarande inga spår efter oljeutsläppet – kommunen ber allmänheten att hålla utkik

När kustbevakningen kom fram till platsen för oljeutsläppet under fredagen möttes de av klart vatten. Oljan var borta och letandet med fartyg och flyg fick ta fart. Under hela lördagen Kustbevakningen att söka av havsytan med fartyg och flyg – utan resultat.
Ystad • Publicerad 19 oktober 2019 • Uppdaterad 20 oktober 2019
Ju längre oljan driver under ytan desto svårare blir det för kustbevakningen att hinna få upp den innan den driver i land. Nu ber kommunen allmänheten att hålla utkik.
Ju längre oljan driver under ytan desto svårare blir det för kustbevakningen att hinna få upp den innan den driver i land. Nu ber kommunen allmänheten att hålla utkik.Foto: TT/ Kustbevakningen

Under fredagen kallades kustbevakningens fartyg in från Karlskrona och Malmö för att ta hand om oljeutsläppet cirka tio sjömil sydost om Ystad. Klockan fyra var fartyg och flygplan på plats, men väl där fanns inga spår efter någon olja. Letandet efter oljan har fortsatt under lördagen men man har ännu inte kunnat ta reda på vart den har tagit vägen.

Kustbevakningens insats fortsätter under söndagen.

Annons

–Vi ligger kvar i samma beredskap och med bibehållen förmåga åtminstone till imorgon, sa Kustbevakningens räddningsledare Fredrik Gustafsson efter ett avstämningsmöte på lördagskvällen.

Från land leder Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund arbetet. Eftersök koncentreras till de platser där olja troligast kan nå land.

Kommunen ber allmänheten att ringa till 113 13 om man upptäcker oljespill någonstans längs med kusten.

– Det är många som är ute och går en dag som det här och om man upptäcker något oljespill, stort eller litet så får man gärna ringa in och informera om detta. Det betyder inte att människor ska ge sig ut aktivt och leta men om man råkar se något så får man gärna höra av sig, säger Kristian Ördell, kommunikatör på Ystads kommun.

En teori är att oljan har sjunkit under havsytan, vilket gör den svårt att lokalisera. Driver oljan under ytan blir det i sin tur svårare att hinna få upp den innan den når land.

– Vi har alla resurser beredda men de kan inte kickas igång om vi inte vet vilken plats de ska ta sig till, säger Kristian Ördell.

Under lördagen har kommunen, kustbevakningen, räddningstjänsten och flera andra instanser haft möten för att stämma av situationen och letandet efter oljan fortsätter kontinuerligt.

– Vi har ju kända undervattenströmmar som går i östlig riktning och om oljan ligger där så kan den följa med i vattenströmmarna istället för att följa vindens riktning. Det här är en svår kustremsa att bevaka. Ett annats scenario är att den har blandats ut med vattnet. Men mest sannolikt just nu är att den ligger under vattnet och kommer dyka upp någonstans, det kan även vara så att den redan har träffat land, säger Kristian Ördell.

Även om morgonens spaningsresultat inte visade på några spår av olja utgår Kustbevakningen från att oljan alltjämt driver och kan nå land.

‒ Det är naturligtvis frustrerande, både för oss och den organisation som finns i beredskap i land, men vi jobbar vidare utifrån de data vi har, säger Kustbevakningens räddningsledare Fredrik Gustafsson.

Annons

Under lördagseftermiddagen fokuserade Kustbevakningen på strandnära vattenområden med både flygövervakning och mindre båtar tillsammans med Svenska Sjöräddningssällskapet.

– Vi stannar på platsen med våra resurser minst till imorgon söndag. Då fattar vi ett nytt beslut om fortsättningen baserat på läget, säger Fredrik Gustafsson och fortsätter:

– Av erfarenhet vet vi att olja, beroende på typ, kan uppträda på olika sätt beroende på dess sammansättning, vattnets temperatur och vädret.

Vid tidigare utsläpp, till exempel 2011 vid Västkusten, drev oljan dolt under ytan med havsströmmarna innan den plötsligt dök upp på stränderna. Många av de oljor som sjöfarten använder idag har andra beteenden än traditionell olja, som oftast flyter på vattnets yta.

Än så länge känner man varken till vilken sorts olja det rör sig om i det här fallet eller var den kommer ifrån.

Stina ZinsmeisterSkicka e-post
Niklas Steuernagel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons