Annons

Främlingslegionen tågar på Ystads gator

Det kan låta skrämmande. Franska främlingslegionen på Ystads gator. Tur att de är här för att spela...
Ystad • Publicerad 10 augusti 2007

Efter drygt ett år av förhandlingar och påtryckningar stod det slutligen klart. Franska främlingslegionen kommer till Ystad International Military Tattoo.

– Det var inte direkt lätt att få hit dem. De lämnar i princip aldrig Frankrike, säger major Per-Eric Jansson, från Ystad International Military Tattoos musikutskott. Redan sedan första Tattoo anordnades 1999 har främlingslegionens musikkår stått högt på arrangörernas önskelista.

Annons

Per-Eric Jansson är mannen som lyckades med bedriften att få främlingslegionen till våra nordliga bredgrader.

– Vi har försökt få hit dem innan och den här gången gick det. Det visar att flit verkligen lönar sig, säger en nöjd Per-Eric Jansson.

In i det sista var det oklart hur det praktiska upplägget skulle se ut, men till slut blev det klart att det franska flygvapnet transporterar hit legionen.

Mångfaldig kår

50 man stark är den franska musikkår som kommer till Ystad, uppdelad på en trumkår och en musikkår.

Precis som den stridande delen av främlingslegionen består musikkåren enbart av icke-franska medborgare som anmält sig frivilligt.

Således är musikkåren en brokig skara med en mängd olika nationaliteter.

– Dirigenten är fransman, resten är från alla möjliga länder. Väldigt många kommer från öst, säger Per-Eric Jansson.

Efter att ha tjänstgjort i främlingslegionen har man sedan möjlighet att bli fransk medborgare och det lockar givetvis de sökande. Men det är inte lätt att få spela i främlingslegionen eftersom det inte går att söka direkt till musikkåren.

I stället får man anmäla sig till främlingslegionen i vanlig ordning och sedan placeras man i musikkåren om man har de talanger som krävs.

Annons

Musikerna i främlingslegionen har därmed samma legionärskontrakt som de vanliga soldaterna, vilket innebär minst fem års tjänstgöring.

Främlingslegionens musikkår har en väldigt speciell marschstil som skiljer sig helt från annan militärmusik. Det mest iögonfallande är att de går mycket långsammare.

– De marscherar fruktansvärt långsamt. Det är en gammal tradition de har haft sedan 1860 talet, säger Per-Eric Jansson.

I svensk militärmusik går orkestern 112 steg i minuten medan främlingslegionen går omkring 88 steg i minuten.

Detta kan leda till vissa praktiska svårigheter när det stora Tattooarrangemanget ska anordnas.

– På arenan måste de gå in först eller sist, annars stannar de ju upp alla andra orkestrar, säger Per-Eric Jansson.

Linus Lindqvist

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons