Fredrik Sjöstrand: Tonsäkraste kommentaren kom från ABBA

Ystad Artikeln publicerades

När jag tänker tillbaka på nyhetsrapporteringen och alla debatter under 2017 slår det mig att, av alla spaltmeter som jag läst under året så kom det bästa inlägget från ett ganska oväntat håll: ABBA.

Fredrik Sjöstrand
Foto: Bass Nilsson
Fredrik Sjöstrand

Metoo. Det är lätt att känna igen en revolution när den drar fram som en jordbävning.

Många män har hoppat in i debatten med förbluffande tondövhet.

Inte så den 72-årige popmusikaliska ikonen Björn Ulvaeus.

I ett inlägg i Svenska Dagbladet i december beskrev han hur Metoo-debatten förändrat honom.

Att han numera reflekterar över om han är högljudd eller om han breder ut sig, något som han bekänner att han aldrig gjort förut.

Om någon hade frågat mig tidigare under hösten om vem som skulle komma närmast i att definiera den här historiska brytningstiden, så är jag rätt säker på att jag inte hade nämnt någon av medlemmarna i ABBA.

Följande utdrag ur Björn Ulvaeus inlägg är utan tvekan det mest klockrena jag tagit del av under 2017, och det förtjänar att upprepas:

”Jag är nyfiken på det nya som ligger framför oss nu när vi efter tusentals år tar steget in den postpatriarkala eran. Vi som lever i de liberala, sekulära och demokratiska delarna av världen och som inte hindras av kulturella och religiösa motkrafter ska skatta oss lyckliga. Här sker revolutionen med full styrka, en ostoppbar lavin, som kommer att förändra samhället i grunden. Nu finns det ingen väg tillbaka.”

En kompis knattrade ner den här analysen på Facebook, där hon länkade till ABBA-Björns inlägg:

”Så här enkelt kan det vara att ge sig in i debatten utan att hävda inte jag, inte alla män utan mer tar jag för mycket plats? och såhär reflekterade jag inte innan. Just det. Evolution”.

Som i alla stora omvälvande händelser så finns det problem att hantera i Metoo-rörelsen. Men sett ur ett evolutionärt perspektiv så var det förstås både fullständigt nödvändigt, och minst sagt hög tid.

Det är nu 2018 och i de flesta branscher och sammanhang fortsätter förändringen att knaka. Unken grabbighet är äntligen på väg mot historiens sophög, även om det säkert kommer att ta längre tid på vissa håll.

Det var i Hollywood som Metoo startade, och på söndagens amerikanska filmprisgala Golden Globe Awards höll Oprah Winfrey ett uppmärksammat brandtal när hon som den första svarta kvinnan tog emot hedersutmärkelsen Cecil B. DeMille Award.

– Jag vill att alla flickor som ser det här ska veta att en ny dag väntar i horisonten, sa hon i talet där hon talade om en framtid där ingen någonsin behöver säga ”Metoo” igen.

Tills dess fortsätter Metoo-revolutionen. Och förstås, evolutionen.